Svim fanovima čuvene priče o Hariju Poteru poznato je kako je on bio u posjedu plašta nevidljivosti. Sve što je “dječak koji je preživio” trebao da uradi je da se pokrije njime i mogao je da se kreće bez da skrene pažnju širom Hogvortsa, pa i šire.  

Teorija o nevidljivom parčetu tkanine odavno kopka ljude širom svijeta. A, jedan prodavac garderobe odaje utisak da je “prešao igricu”.  

Društvenim mrežama širi se video na kojem se vidi kako čovjek, očito u svojoj radnji, predstavlja čudo modne industrije. U objavama se kaže da je u pitanju: (1, 2, 3) (arhivirano: 1, 2, 3

Nevidljivi sako 

Pretragom smo došli do Instagram profila by_ashu i video u kojem se predstavlja nevidljivi sako postavljen je 22-og februara. Profil ima više od milion pratilaca i gotovo tri hiljade objava, što govori da je ovaj prodavac izuzetno aktivan. A, nije zgoreg ni mušterijama da se ponudi nešto novo…  

Međutim, teško da se u njegovoj kolekciji može naći nevidljivi sako, jer tehnologija još nije toliko daleko otišla. U tekstu Wired-a iz 2022. kaže se da je grupa Kanađana na korak bliže stealth tehnologiji, ali svakako do danas nema zvaničnih podataka o njenoj upotrebi u realnom svijetu. 

Na drugoj strani, kolege iz Snopes-a su prije dvije godine radile tekst na istu temu. Tada su dokazivali da Japanci nijesu našli recept za nevidljivost i bavili su se objavom u kojoj se jedna gospođa obmotava parčetom tkanine i nestaje (originalni link za Snopes-a nije dostupan, ali je identičan dostupan na Jutjubu).  

U objašnjenju se navodi da je u pitanju video-montaža i to veoma popularna među videografima, u vidu tehnike “zelenog ekrana”. Dalje se navodi pojašnjenje kompanije Adobe, kreatora najpopularnijih alata za obradu fotografija i videa, kao što su Fotošop, Ilustrator i Premier – kako “zeleni ekran” radi:  

“Snimanje video zapisa sa zelenim ekranom ili plavim ekranom može da promijeni igru za kreiranje projekata sa pokretima uživo koji uključuju prilagođene pozadine ili za kombinovanje specijalnih efekata dostojnih Holivuda. Snimanje sa zelenim ekranom podrazumijeva snimanje osobe ili dodavanje vizuelnih efekata ispred jedne boje. Zatim, digitalnim uklanjanjem ili „izbacivanjem“ te boje, možete da ispustite tu scenu na pozadinu po svom izboru u postprodukciji. Uklanjanje obojene pozadine se takođe naziva „hromatizacija“ (chroma keying).  

Zašto koristimo zelenu pozadinu? Ne odgovara nijednom prirodnom tonu kože ili boji kose, pa ga je lako ukloniti bez hvatanja dijelova osobe u prvom planu. Ali ako pokušavate da uskladite pozadinu sa slabijim osvjetljenjem ili morate da imate zeleni rekvizit u svom projektu, plavi ekran najbolje funkcioniše.” 

Na internetu postoji tona tutorijala kako da se koristi zeleni ekran, ili tehnika “chroma keying”, kojom se naš prodavac sa Instagrama očigledno poslužio.  

Zbog svega navedenog, sporne objave dobijaju ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article