Pristrasno izvještavanje o sankcijama Rusiji

1023

Rat sankcijama između EU i Rusije nastavljen je novim paketom ograničenja koja je Unija uvela Rusiji, što je medije naklonjene ruskoj strani motivisalo da bez dokaza tvrde da te sankcije više štete Evropi nego Ruskoj federaciji.

U članku portal Borba, naslovljenom:

„EU nastavlja da srlja ka samouništenju i predlaže novi paket sankcija protiv Rusije: Kremlj mora da plati“ se navodi:

„Evropska unija je predložila je niz novih sankcija Rusiji kao odgovor na takozvane „referendume“ u četiri ukrajinska regiona. Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je danas novi paket sankcija Rusiji s ciljem da „Kremlj plati“ za eskalaciju sukoba u Ukrajini zbog „lažnog“ referenduma o prisajedinjenju četiri ukrajinske teritorije Rusiji.

“Ne prihvatamo lažni referendum i bilo kakvu vrstu aneksije u Ukrajini, i odlučni smo da Kremlj plati za dalju eskalaciju”rekla je Fon der Lajen novinarima u Briselu, prenosi Rojters. Lideri bloka ranije su kritikovali „nezakonite“ glasove za aneksiju koje je Rusija održala u četiri okupirana regiona Ukrajine i njihove „falsifikovane“ rezultate, rekao je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj. “EU osuđuje održavanje nelegalnih ‘referenduma’ i njihov falsifikovani ishod  napisao je Borelj, na Tviteru. “Ovo je još jedno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, usred sistematskih kršenja ljudskih prava” rekao je on. U međuvremenu, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel je takođe tvitovao: „Lažni referendumi. Lažni rezultati. Ne priznajemo ni jedno ni drugo.“U utorak je portparol EU Peter Stano najavio da će blok uvesti sankcije organizatorima „ilegalnih“ glasanja”, navodi se u tekstu.

Osmi paket sankcija Rusiji od strane EU je odgovor na novo nasilno pripajanje dijela teritorije Ukrajine Ruskoj federaciji kroz organizovanje referenduma  u četiri regiona  što su potvrdili na konferenciji za novinare u Briselu 28. septembra  predsjednica EK Ursula fon der Lajen i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj. Po riječima Lajen ovaj paket treba da uskrati Rusiji sedam milijardi eura prihoda.

Osmi paket sankcija, koji je EU zvanično odborila 5.oktobra, između ostalog, proširuje popis zabranjenih artikala koji bi mogli pridonijeti vojnom i tehnološkom unapređenju Ruske Federacije ili razvoju njenog odbrambenog i sigurnosnog sektora. Te sankcije proširuju zabranu uvoza iz Rusije čelika i proizvoda od čelika, uvoza drvne mase i papira, uvoza mašina i uređaja koji još nisu obuhvaćeni postojećim sankcijama, te uvoza poluproizvoda od hemikalija, plastike i cigareta. Sankcijama se zabranjuje i izvoz robe iz EU koja se koristi u vazduhoplovstvu, poput guma i kočnica, te proširuju zabranu izvoza električnih komponenti, uključujući određene poluvodiče i manje sofisticirane komponente od onih koje su već zabranjene. Uključuje ograničenje cijena pomorskog transporta ruske sirove nafte u treće zemlje. 

Međutim, tvrdnja  portal “Borba” u naslovu članka da “EU nastavlja da srlja ka samouništenju zbog novog paketa sancija  Rusiji” je proizvoljna ocjena koja nije potkrijepljena konkretnim dokazima u samom tekstu.

Svakako je činjenica da i zemlje EU trpe posljedice zbog uvođenja sankcija Rusiji, a koje se odnose na gasnu krizu jer se Evropa dominantno oslanja na uvoz prirodnog gasa iz Ruske federicije koji je sada stopiran kao odgovor na sankcije. Rojters prenosi da  će se gasna kriza pogoršati nakon što Evropa potroši zimske zalihe.

“Evropa bi se sledeće godine mogla suočiti sa još oštrijom energetskom krizom nakon što je ispraznila rezervoare prirodnog gasa da bi prebrodila hladnoću ove zime, rekao je u srijedu šef Međunarodne agencije za energiju, dok EU traži načine da ublaži krizu. Evropske zemlje napunile su rezervoare za skladištenje do oko 90 odsto svog kapaciteta nakon što je Rusija prekinula isporuke gasa kao odgovor na sankcije Zapada uvedene zbog njene invazije na Ukrajinu.Cijene gasa, koje su skočile u mjesecima nakon invazije u februaru, povukle su se. Ali to bi moglo biti kratkog vijeka jer se zemlje takmiče u kupovini tečnog prirodnog gasa (LNG) i drugih alternativa ruskim gasovodima”, prenosi Rojters u članku od 5.oktobra.

Kako bi pomogla u suočavanju sa bolom, prema pisanju Rojtersa, Evropska unija razmatra ograničenje cijene gasa, pitanje koje je podijelilo blok od 27 zemalja jer se neke zemlje brinu da bi to moglo otežati obezbjeđivanje snabdijevanja.

“Pravi izazovi sa kojima se suočava Evropa, koja se istorijski oslanjala na Rusiju za oko 40% svog prirodnog gasa, počeće u februaru ili martu kada je potrebno ponovo napuniti skladište nakon što ih je velika zimska potražnja ispraznila na 25%-30%, prenosi Rojters, dodajući da su evropske vlade prešle na ublažavanje uticaja viših cijena na potrošače.

Konstatacija da EU sankcijama srlja ka samouništenju nije zasnovana na nikakvom dokazu zbog čega ovu objavu ocjenjujemo kao pristrasno izvještavanje.

 Tu ocjenu  dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju.

Ovakve medijske izvještaje uglavnom prati i vrlo emocionalan način pisanja. Oni mogu i ne moraju biti netačni, ali po pravilu ne prikazuju cijelu sliku i sve strane priče, već predstavljaju samo one činjenice koje odgovaraju preferiranom narativu.