Izmišljena izjava o muslimanima pripisana bivšoj premijerki Australije

405

Bivša Australijska premijerka Džulija Gilard jedna je od 200 potpisnica otvorenog pisma kojim se osuđuje zlostavljanje na internetu. Pismo je prije par godina objavljeno na UN-ovom forumu za ravnopravnost generacija koji pokreće seriju poziva na djelovanje u cilju postizanja globalne rodne ravnopravnosti. 

Da je Gilard na meti i domaćih dezinformatora potvrđuju nedavne objave na Fejbuku (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9) u kojima joj je pripisana sljedeća izjava: 

“Jedino normalno razmišljanje. Australska premijerka Julia Gillard trebala bi postati svjetska kraljica. Za ono što je rekla potrebno je puno hrabrosti i samopouzdanja. Sve bi zemlje svijeta trebale imati vođe poput nje. U njemu se kaže: „Muslimani koji zahtijevaju šerijatski zakon zamoljeni su da napuste Australiju do srijede, jer Australija fanatične muslimane smatra teroristima. Pretražit će se svaka džamija i muslimani će surađivati s nama u ovom procesu. Svi muslimani koji su migrirali iz druge zemlje u Australiju morati će se prilagoditi i mijenjati prema našoj zemlji i ne očekivati da se mi mijenjamo prema njima. Ako to ne mogu učiniti, najviše bismo voljeli da napustite Australiju”. 

Na našem govornom području, ova izjava kruži još od 2021. godine. 

Prije svega, Džulija Gilard više nije premijerka Australije. 

Gilard je zauzimala funkciju premijerke u periodu od 2010. do 2013. godine, a trenutni premijer Australije je Entoni Albaneze

Tvrdnjom da je Gilard tražila da muslimani napuste Australiju već su se bavili strani fakt-čekeri.  

Snopes je ukazao da je ova izjava viralna duže od 10 godina, da se pripisivala različitim pojedincima na važnim funkcijama, kao i da su verzije varirale vremenom. 

Veći dio izjave koji se pripisuje Gilard preuzet je iz teksta veterana američkog vazduhoplovstva Berija Laudermilka, uz izmjene koje su relevantne za australijski kontekst. Navodni citat 2009. godine bio je pripisan i Kevinu Radu, bivšem premijeru Australije, čije je mjesto zauzela Džulija Gillard, pojašnjava Snopes. 

Kancelarija Džulije Gilard potvrdila je za špansku fakt-čeking platformu Nevtral.es da bivša premijerka nikada nije dala takvu izjavu. Zapravo, predstavnici njene kancelarije su potvrdili da je u pitanju „stara prevara koja je kružila i ranije“. Ambasada Australije u Španiji takođe je potvrdila „nakon internih konsultacija da ništa što je navedeno u izjavi nije pronađeno u transkriptima bivše premijerke Džulije Gilard“. 

Da je riječ o lažnim tvrdnjama objavio je i Rojters. 

Zbog svega navedenog objave na fejsbuku dobijaju ocjenu lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article