Lažni citat za lažnu vijest: Đukanović nije zahvalio Abazoviću zbog „vraćanja na vlast“

1272
novinar-cnna-lazna-vijest

Lideri više crnogorskih političkih partija od kojih su neke dio opozicije a neke dio vlasti, potpisali su prošle nedjelje Memorandum o saradnji čiji je cilj, prema riječima potpisnika, pomirenje, ekonomski razvoj i napredak Crne Gore na evropskom putu.

I prije samog potpisivanja Memoranduma, nagađalo se, kao što to često u politici biva, da on može biti „most za povratak Demokratske partije socijalista (DPS) na vlast“.

Takve sumnje dodatno su podgrijane nakon što se u ime DPS-a oglasio njihov poslanik u Skupštini Andrija Nikolić koji je kazao da je za tu partiju Memorandum prihvatljiv. Nikolićeve riječi bile su povod da srpski tabloid Informer iskonstruiše priču o tome kako se, zahvaljujući Memorandumu, DPS vraća na vlast.

Tekstu Informera koji govori o tome, poseban pečat daje naslov u kojem se citira crnogorski predsjednik Milo Đukanović koji je navodno zahvalio Dritanu Abazoviću „zbog povratka DPS-a na vlast“.

„Milo: Hvala Dritanu što me vraća na vlast!“, glasi naslov članka objavljenog na portalu Informer.

„Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića na mala vrata se vraća na vlast, i to preko memoranduma koji su u srijedu potpisale URA Dritana Abazovića, SNP Vladimira Jokovića i manjinske bošnjačke i albanske stranke!?! Najave o povratku, uz neskriveno oduševljenje zbog nove šanse koja im se ukazala posle samo godinu dana od formiranja vlade na čelu sa Zdravkom Krivokapićem, juče su došle upravo iz Milovog DPS, iz kojeg su poručili da je Memorandum o saradnji put ka novoj vladi Crne Gore“, piše Informer.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić kazao je gostujući na jutarnjem programu Javnog servisa da je za njih Memorandum prihvatljiv jer se radi o principima koji su dugo godina dio vrijednosti na kojima počiva politika partije kojoj pripada.

„Memorandum će naići na podršku DPS-a. Mi tražimo način da dođemo što prije do smjene nekompetentne i nacionalno neodgovorne Vlade i vjerujem da ćemo to uraditi sa partneriima, sa svim onim strankama koje baštine proevropske i građanske vrijednosti“, stav je DPS-a koji je iskazao Nikolić.

Lažni citat

Iako Nikolić nijednom nije pomenuo crnogorskog predsjednika i lidera stranke Mila Đukanovića, Informer je njegove riječi interpretirao na način što je Đukanoviću pripisao lažni citat.

Osim toga, u tekstu se navodi i da se DPS vraća na vlast, međutim lider GP URA i vicepremijer Crne Gore Dritan Abazović ubrzo nakon potpisivanja Memoranduma kazao je da se njime neće omogućiti najjačoj opozicionoj partiji da se vrati na vlast.

„Nemam iracionalne strahove koje drugi imaju. Prije 30. avgusta prošle godine, iracionalni strah je bio da će nestati Crna Gora. Nije nestala. Sad je iracionalni strah da će se vratiti DPS. Neće se vratiti. Lično bih volio da svi podrže memorandum”, kazao je Abazović a prenio portal Vijesti.

Bez obzira što je rasplet političke krize u Crnoj Gori i dalje neizvjestan, u ovom trenutku sa sigurnošću možemo tvrditi da niko od potpisnika Memoranduma nije obećao DPS-u povratak na vlast, a ponajmanje Dritan Abazović.

Na osnovu svih iznijetih činjenica zaključujemo da je Informer govoreći o povratku DPS-a na vlast, riječi poslanika te partije Andrije Nikolića iskoristio kako bi pripisao lažni citat Milu Đukanoviću, koji se navodno Abazoviću zahvalio zbog povratka na vlast.

Upravo zbog toga tekst Informera dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article