Nakon objave visokih zvaničnika Rusije i Kine da će učestvovati u više zajedničkih vojnih vježbi, društvenim mrežama je počela da kruži dezinformacija da je kineska vojska u savezu sa ruskim trupama koje su izvršile invaziju na Ukrajinu.

U jednoj od takvih objava na Fejsbuku piše:

Na videu koji je, kako se čini, snimljen kamerom mobilnog telefona, vidi se kolona vojnih vozila koja prolazi putem, uz povremeno mimoilaženje sa civilnim automobilima.

Međutim, za tvrdnju da se radi o kineskom konvoju koji ulazi u Ukrajinu u videu nema nikakvog dokaza, a u opisu ovog videa, koji je prvobitno objavljen na YouTube-u krajem avgusta, piše da će kineska narodnooslobodilačka armija učestvovati u komandno-štabnim kopnenim vježbama „Vostok 2022“, uz kontigente oružanih snaga Indije, Bjelorusije, Tadžikistana, Mongolije i drugih zemalja. Ovo je saopštilo i kinesko Ministarstvo odbrane, uz napomenu da njihov plan da učestvuju u vježbi nema nikakve veze sa međunarodnom situacijom. Na snimku se može čuti da neko govori ruskim jezikom, dok tablice civilnih automobila koje idu u susret konvoju ukazuju na to da je snimak napravljen u Rusiji. Na par auta koja prolaze može se vidjeti regionalni kod 125 sa desne strane, što je oznaka za ruski region Primorskog kraja, u kojem se nalazi grad Vladivostok. S druge, strane ukrajinske tablice su nešto drugačije, sa jasnom plavo-žutom nacionalnom zastavom, koja se ne vidi ni na jednom automobilu.

Kineska pozicija povodom rata u Ukrajini je zasad neutralna i Kina zvanično ne učestvuje vojno u ruskoj invaziji. Istovremeno, Kina je odbila poziv Zapada da osudi invaziju i da se pridruži međunarodnim sankcijama protiv Moskve.

Zbog netačnih navoda da snimak prikazuje ulazak kineskih vojnih trupa u Ukrajinu, ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.