Nakon objave visokih zvaničnika Rusije i Kine da će učestvovati u više zajedničkih vojnih vježbi, društvenim mrežama je počela da kruži dezinformacija da je kineska vojska u savezu sa ruskim trupama koje su izvršile invaziju na Ukrajinu.

U jednoj od takvih objava na Fejsbuku piše:

„Kineski vojni konvoj ulazi u Ukrajinu iz Rusije. Ovo je zapravo neprovjereni video jer nema na više mesta..navodno prikazuje kineske jedinice kako ulaze u Ukrajinu nakon razgovora između ruskog predsjednika Putina i lidera KPK Xija prošle sedmice.  Akcije čišćenja Ukrajine od strane Rusije dobijaju podršku Kine. Ko prati situaciju i ko je  je obratio pažnju zna gde će se ovo završiti.“

Na videu koji je, kako se čini, snimljen kamerom mobilnog telefona, vidi se kolona vojnih vozila koja prolazi putem, uz povremeno mimoilaženje sa civilnim automobilima.

Međutim, za tvrdnju da se radi o kineskom konvoju koji ulazi u Ukrajinu u videu nema nikakvog dokaza, a u opisu ovog videa, koji je prvobitno objavljen na YouTube-u krajem avgusta, piše da će kineska narodnooslobodilačka armija učestvovati u komandno-štabnim kopnenim vježbama „Vostok 2022“, uz kontigente oružanih snaga Indije, Bjelorusije, Tadžikistana, Mongolije i drugih zemalja. Ovo je saopštilo i kinesko Ministarstvo odbrane, uz napomenu da njihov plan da učestvuju u vježbi nema nikakve veze sa međunarodnom situacijom. Na snimku se može čuti da neko govori ruskim jezikom, dok tablice civilnih automobila koje idu u susret konvoju ukazuju na to da je snimak napravljen u Rusiji. Na par auta koja prolaze može se vidjeti regionalni kod 125 sa desne strane, što je oznaka za ruski region Primorskog kraja, u kojem se nalazi grad Vladivostok. S druge, strane ukrajinske tablice su nešto drugačije, sa jasnom plavo-žutom nacionalnom zastavom, koja se ne vidi ni na jednom automobilu.

Kineska pozicija povodom rata u Ukrajini je zasad neutralna i Kina zvanično ne učestvuje vojno u ruskoj invaziji. Istovremeno, Kina je odbila poziv Zapada da osudi invaziju i da se pridruži međunarodnim sankcijama protiv Moskve.

Zbog netačnih navoda da snimak prikazuje ulazak kineskih vojnih trupa u Ukrajinu, ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.