Nema dokaza da je Đukanović prijetio manjinskim narodima u Baru

822

Dugo očekivani lokalni izbori u 14 crnogorskih opština održali su se u nedjelju 23. oktobra.

U trencima kada je politička kampanja dostizala vrhunac svjedočili smo propagandi koja za cilj ima targetiranje političkih oponenata.

Jedan od primjera je pisanje portala Borba koji je u susret izbornom danu u Baru objavio članak u kojem se navodi kako je lider DPS-a i predsjednik države Milo Đukanović prijetio pripadnicima manjinskih naroda u tom gradu.

„Politički i ljudski očajnik Đukanović prijeti manjinskim narodima i Crnoj Gori: Ako pobijede izdajnici, situacija u državi će biti veoma ozbiljna“, glasi naslov teksta.

Uprkos činjenici da u tekstu nije potpisan izvor, sadržaj je identičan onome što je objavljeno u članku portala Vijesti pod naslovom: „Dramatične poruke za plašenje birača“.

U oba teksta navodi se kako je Đukanović tražio u Baru od grupe tamošnjih biznismena da kod porodica, rodbine i zaposlenih u njihovim firmama agituju da na lokalnim izborima podrže DPS.

Navedeno je i da je crnogorski predsjednik kazao da će situacija u državi biti veoma ozbiljna ako pobijede politički protivnici, koje je kako pišu Vijesti, nazvao izdajnicima.

Iako oba teksta sadrže iste informacije, za razliku od Vijesti, u tekstu Borbe one su stavljene u potpuno drugačiji kontekst, o čemu svjedoči tvrdnja da je Đukanović prijetio manjinskim narodima u Baru.

Prema pisanju Vijesti,  Đukanović je navodno rekao da će, ako DPS ne pobijedi, pripadnici manjinskih naroda morati da napuste zemlju.

„On je, navodno, rekao da će ako DPS ne pobijedi, pripadnici manjinskih naroda morati da napuste zemlju. Đukanović je u svojoj dugoj političkoj karijeri više puta ponavljao narativ o “sudbonosnim izborima”, koji, navodno, treba da odrede budućnost države“, kaže se u tekstu Vijesti.

Upravo navedeni citat poslužio je Borbi kao pokriće za navode da je predsjednik države uputio prijetnje pripadnicima nacionalnih manjina.

Iako su, kako su Vijesti prenijeli, na skupu upućene dramatične poruke ne postoje dokazi za tvrdnje koje je Borba plasirala koristeći tekst Vijesti, da je Đukanović prijetio manjinama, već da je rekao da će morati da se sele ako njegov DPS padne. Kontekstom kroz koji je Borba provukla izjavu publika navodi na zaključak da je predsjednik DPS-a rekao manjinama da će ih on iseliti.

Imajući u vidu navedene činjenice, dolazimo do zaključka da je Borba na manipulativan način interpretirala sadržaj članka objavljenog na portalu Vijesti, neosnovano tvrdeći da je predsjednik države uputio prijetnje manjinskim narodima u Baru uoči izbora iako je iz konteksta jasno da je on govorio o navodnim opasnostima po njih ukoliko njegova partija ne pobijedi na izborima.

Iz tog razloga smo tvrdnje portala Borba ocijenili kao pristrasno izvještavanje.

Ocjenu “Pristrasno izvještavanje” dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju. Ovakve medijske izvještaje uglavnom prati i vrlo emocionalan način pisanja. Oni mogu i ne moraju biti netačni, ali po pravilu ne prikazuju cijelu sliku i sve strane priče, već predstavljaju samo one činjenice koje odgovaraju preferiranom narativu.