Lažni poster za nepostojeći film: Ne postoji ostvarenje „Omikron soj“

2594

Novi soj koronavirusa obično vodi u nove laži o virusu i pandemiji.

Otkrivanjem Omikron soja na internetu se dijelio „kalendar“ novih sojeva, a ubrzo je došlo i do, ni manje ni više, lažiranja filmskog postera kako bi se ovaj soj predstavio kao još jedan plan globalne zavjere.

Na profilu Marije Stojaković, čije su neistinite objave bile predmet naših brojnih analiza objavljena dva postera za filmove. Na jednoj fotografiji vidimo poster za film sa imenom „The Omicron Variant“, ili „Omikron soj“, dok je na drugom ime filma „Phase IV“ ili „Četvrta faza“.

„Da li se neko seća ovog filma iz 1974. godine? Zanima me da li su namerno promenili ime iz Omicron variant u Phase IV. Na oba plakata piše “Dan kada se Zemlja pretvorila u groblje”“, pita se Stojaković.

Odgovor na pitanje Marije Stojaković je prost. Ne postoji film sa imenom „Omicron variant“. U najvećoj bazi filmova, IMDB, postoji jedino film sa imenom „Omicron“, čiji poster apsolutno ne liči na nijedan od onih koje je Stojaković podijelila na svom nalogu.

U posteru za nepostojeći film „The Omicron Variant“ koji je ona podijelila svojim pratiocima, iskoristio je detalje sa originalnog postera za film „Phase IV“, poput velike šake koja se vidi u pozadini, kao i opis „Dan kada je Zemlja pretvorena u groblje“.

Štaviše, u filmu „Četvrta faza“, ne pominje se nikakav virus niti bilo šta što se može povezati sa pandemijom. U tom, naučno-fantastičnom filmu, što se može vidjeti na IMDB, pustinjski mravi napadaju ljude, a naučnici traže način da ih unište.

Dakle, jasno je da se radi o lažnom posteru za nepostojeći film.

Zbog toga ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.