Teorije zavjere Nade Jurinčić opet oživjele na društvenim mrežama

1093
bajdenova-naredba-o-vakcinaciji-i-testiranju

Penzionisana hrvatska ljekarka Nada Jurinčić čije su teorije zavjere i neistinite tvrdnje u vezi aktuelne pandemije koronavirusa kroz brojne tekstove raskrinkali portali za provjeru činjenica i dalje je sa svojim stavovima zvijezda društvenih mreža na kojima se negira postojanje ove bolesti.

Raskrinkavanje se i ranije bavilo netačnim tvrdnjama Nade Jurinčić , a to su činile i kolege iz Faktografa.

Na Fejsbuku je objavljen video od pet minuta koji prati post:

Objava je podijeljena 281 put. U video snimku Jurinčićeva kaže:

Tvrdnje da je COVID-19 lažna bolest  i da u tu svrhu služi PCR test raskrinkane su bezbroj puta.

Da su u pitanju dezinformacije potvrdila je i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO)

Takođe, SZO je odavno objasnila da se upravo PCR test koristi za otkrivanje da li je neko zaražen virusom SARS-COV-2, te da on spada u molekularno testiranje.

Da PCR test detektuje virus pisali smo u više navrata.

Nijesu tačne ni tvrdnje Jurinčićeve da  je „sindromu gripe pripisan nastavak COVID-19). Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je objasnio da su grip i COVID-19 zarazne respiratorne bolesti, ali su uzrokovane različitim virusima.

I na sajtu SZO se mogu naći informacije o razlici između koronavirusa i gripa.

Jurinčić navodi da je prije godinu dana saopštila javno stav da je pandemija lažna, da nema testa i korone, te da je to dokazano na sudu. Doktorka tvrdi da je u novembru 2020. godine:

Ovu njenu tvrdnju smo raskrinkali još u junu kada smo objasnili da je sud u Beču osporio je odluku o zabrani skupa antivaksera u Austriji, a i da je sama odluka sadržala dezinformacije. Sudija koji je osporio odluku o zabrani skupa u presudi se pozvao na dezinformacije da je Svjetska zdravstvena organizacija priznala da PCR test nije pouzdan za dijagnozu bolesti.

Kolege iz Faktografa su takođe ranije objasnile da je manipulisano i odlukom suda u Portugalu.

Jurinčić dodaje da je „desetinama godina unazad planirana zločinačka akcija pljačke naroda i uništavanje države i ljudske vrste, te da su slični primjeri viđeni u staljinizmu i komunizmu“, zatim da su „kovid obmanu izvele veleizdajničke vlade širom svijeta  u interesu  internacionale zla i da im je pomogla farmakomafija“, kao i da će „istinski doktori i advokati suditi  u bijelom Ninbergu koji slijedi“.

Navodno suđenje u Nirnbergu takođe je izmišljotina, što su dokazali brojni faktčekeri.

Tu neistinu pokrenuo je njemački advokat Rajner Fulmih koji je najavio  pokretanje procesa koji naziva “Nurnberg 2.0”, izjednačavajući ga sa nirnberškim sudskim procesima u kojima se presuđivalo nacistima i njihovim nakon Drugog svjetskog rata.

Tvrdnje Nade Jurinčić ocjenjujemo kao “lažnu vijest”. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ova objava dobija i ocjenu „ teorija zavjere“. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.