Na snimku iz brazilskog bara nije Gebrejesus

1821
crna-gora-protjerala-ruskog-diplomatu-dezinformacije

Neke neistine i montirani video snimci, koliko god ih puta analizirali i dokazali da su lažni, opet nalaze svoj put do korisnika društvenih mreža.

To je slučaj i sa snimkom na kojem se navodno vidi šef Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Gebrejesus kako pleše u kratkom šorcu.

„Evo kakvi nam kroje sudbinu“ navodi se u snimku sa TikToka, koji je objavljen na  Fejsbuku.

Na snimku nije Gebrejesus, što su potvrdili i fakt-čekeri portala Misbar, ali i brazilskog Ogloba.

Ovom listu je i vlasnik bara u kojem je nastao snimak potvrdio da na njemu nije Gebrejesus, i to još 2020. godine kada se ovaj snimak prvi put počeo dijeliti na internetu.

„Vidio sam snimak. Ne znam ko ga je objavio. Bar je sada zatvoren i nema sumnje da je video nastao prije više mjeseci“, kazao je vlasnik Bara u Sao Paulu za brazilski list u momentu kada se tvrdilo da Gebrejesus ide u barove tokom „lokdauna“.

Štaviše, i golim okom se može vidjeti da na snimku nije predsjednik SZO.

Zbog toga ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.