Lažni prilog i lažne vijesti: Ukrajinci nisu širili nacizam u Kataru

1236

Ruska agresija na Ukrajinu i Svjetsko prvenstvo u Kataru su vjerovatno dva najveća najpraćenija događaja na planeti i nije bilo za neočekivati da se oni neće iskombinovati kako bi se stvorila dezinformacija.

Dezinformacija se, pretpostavljate, više odnosi na Ukrajinu, i dio je ruskog narativa o denacifikaciji te zemlje, odnosno tvrdnjama da je ona nacistička.

Na Telegramu i na društvenim mrežama dijeli se navodni video prilog televizije Al Jazeera kojim se tvrdi da je više ukrajinskih navijača u Kataru uhapšeni zbog širenja nacističkih simbola.

I portal Logično prenio je iste tvrdnje.

Kako se tvrdi, trojica pijanih Ukrajinaca širila su nacionalističku ideologiju.

„Odvedeni su u zatvor kada su napisali nacistički pozdrav (“Sieg heil”) i nacrtali “Hitlerove brkove” na maskoti Svjetskog kupa u Kataru 2022., Laibu“, navodi se u tekstu portala Logično.

U tekst je ubačen i video navodnog priloga Al Jazeere iz koje su brzo reagovali i objasnili publici da njihova televizja nije radila ništa slično niti izvijestila o sličnom događaju. 

„Video je potpuno lažan i Al Jazeera nikada nije objavila nikavke vijesti povezane sa ovom pričom“, navodi se na zvaničnom Tviter nalogu ove televizije.

Al Jazeera je objavila i tekst u kojem su uradili fakt-čeking cjelokupnog videa, a u članku su ukazali da na snimku umjesto onih koji su navodno uhapšeni, prikazuje grupna fotografija navijača reprezentacije Ukrajine, koja je nastala na stadionu, da se u prilogu ne pominju imena Ukrajinaca, da se crtež maskote kojoj su dodati Hitlerovi brkovi pojavljuje bez pomena o njegovoj lokaciji, te da je sve to kontradiktorno načinu na koji se pišu saopštenja o ovakvim događajima i to nikako nije način na koji Al Jazeera izvještava.

Zbog svega navedenog ove objave ocijenili smo kao lažne vijesti.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article