Dezorijentisane vjeverice i čudne frekvencije

799
teorije-o-americkim-laboratorijama

Društvene mreže svjedoče velikom porastu u brojnosti različitih teorija zavjere. One se šire o različitim ljudima, tehnologijama, a nekada kombinuju tehnologiju sa ponašanjem životinja.

Primjer za to je video vjeverice koja se manično vrti u krug, a koji prate zavjerološka pitanja autora:

„GLEDATE LI ovo sa ovim vrćenjem/kretanjem životinja u KRUG….. Mnogo videa ima na ovu temu….. ….životinje se vrte u krug ko blesave…… …od gusenica, miševa, ovaca, koza, konja…. Rade li ih frekfencijama/zračenjem…..“

Nesretna životinja u videu izgleda jako dezorijentisano i zbunjeno a razlog za to sigurno nisu zračenja i frekvencije, već je razlog zbilja prost i objašniv.

Tako se na sajtu američkog Univerziteta Purdju objašnjava da su ovakva ponašanja, poput dezorijentacije, nelogičnog ponašanja poput toga da se na momente ukoče kao da su mrtve, kod životinja potut vjeverice ili rakuna obično znak bolesti.

Takođe, stručnjaci za životinje objašnajvaju da uzrok mogu biti bjesnilo, paraziti, neurloški poremećaji, pa čak i posljedice povreda glave.

Tvrdnje o uticaju frekvencija na ponašanje životinja najčešće se vežu za 5G tehnologiju, za koju nema dokaza da može uticati na životinje i izazvati čudna ponašanja. Štaviše, pojedine organizacije koje se bave zaštitom životne sredine planiraju da 5G tehnologiju koriste i u kišnim šumama kako bi se borile sa krivolovom.

Efekte i način na koji funkcioniše 5G tehnologija objasnili smo u ranijem tekstu.

5G ili peta generacija najnovija je tehnologija bežične komunikacije, koja je prvi put široko razvijena 2019. godine. Peta generacija bežičnih telekomunikacija prvenstveno omogućava mnogo veće brzine interneta, kao i mogućnost da se brojni uređaji na malom prostoru „zakače“ na internet bez ikakvih problema. Očekuje se da će 5G povećati performanse i širok spektar novih aplikacija, uključujući jačanje e-zdravstva. 5G mreža je počela da se širi svijetom od 2019, najprije u Južnoj Koreji i Kini, koje koje su u određenim djelovima zemalja građanima omogućile da koriste ovu tehnologiju.

Svakako, ovakvo ponašanje vjeverica nije novost i nepoznanica stručnjacima za živi svijet i dešavalo se i prije frekvencija i novih tehnologija. Zbog toga objava dobija ocjenu teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article