Madagaskarski jajnjak je plod vještačke inteligencije 

122

U doba vještačke inteligencije teško je razlučiti stvarnost od fikcije. Tako je i sa jednim simpatičnim postom, koji je obišao region.  

Fotografiju jedne neobične ptice prati opis: (1, 2, 3, 4, 5, 6) (arhivirano: 1, 2, 3, 4, 5

Ptica koja ne nosi jaja niti gradi gnezda. 
Madagaskarski jajnjak (Madagascar ovum turdi) jedina je ptica poznata nauci koja ne polaže jaja i ne gradi gnezda. 
Nakon završetka gravidnosti ženka polaže dva ili u retkim slučajevima tri jaja gotovo savršenog okruglog oblika u posebnu kožnu vrećicu. 
Na kraju trudnoće donji deo stenke kože se stanji, jaja se izvaljuju i pilići se izlegu. 
Mladi drozd koji se izleže iz jajeta spreman je za samostalan let u roku od četvrt sata nakon rođenja, što je takođe jedinstvena pojava u svetu ptica. Tokom sezonskih migracija ove male, krhke ženke moraju preleteti oko 20.000 km. 

Jednu od objava prati i opis:  

Ovo je jedina ptica poznata nauci koja ne polaže jaja i ne gradi gnezdo. Jedinstvena ptica sa inkubacijom u telu. Zbog svog neobičnog načina razmnožavanja, dobile su nadimak „žene sa jajima“.. 

Međutim, nauci ova ptica nije poznata.  

Konsultovanjem digitalnih alata koji se bave prepoznavanjem sadržaja koji je nastao uz pomoć vještačke inteligencije (AI) došli smo do odgovora da se upravo radi o jednom takvom djelu. 

Neobična ptica objavljena je na Instagram profilu “dallvador”.  U opisu profila se kaže:  

“Istraživanje intersekcije umjetnosti i vještačke inteligencije. Sve slike je ekskluzivno generirao DALL·E iz OpenAI-ja” 

Neobični, odnosno imaginarni ptić, dobio je ime TitanNut, a svijet je ugledao 26-og marta. 

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica za Raskrinkavanje su potvrdili da se ova interesantna vrsta ne nalazi u bazama koje oni koriste, poput: IUCN Red List, Observation.org i Naturalist.

Kolege iz portala Faktograf već su na proste činioce razložile priču i došle do zaključka: 

“Pretraga na Avibaseu, bazi podataka o svim pticama svijeta, koja sadrži više od 50 milijuna zapisa o 10 tisuća vrsta i 22 tisuća podvrsta ptica, ne daje niti jedan rezultat na unos “madagascar ovum turdi”. Tako je i s bazom podataka Birds of the World (Ptice svijeta) koja sadrži podatke o preko 11 tisuća ptičjih vrsta. Ta platforma također ne daje rezultate za isti unos, a pretraga preko Google tražilice daje samo rezultate koji vode na postove s društvenih mreža.  

Na popisima endemskih vrsta ptica s Madagaskara koje su dostupne na internetu, također nema te ptice. Uz to, nekoliko domaćih i međunarodnih organizacija zamolili smo dodatnu potvrdu o (ne)postojanju madagaskarskog jajonosnog drozda, a do objave ovog teksta odazvala nam se domaća udruga BIOM koja je punopravni partner i predstavnik Hrvatske u BirdLife International, svjetskoj krovnoj organizaciji za zaštitu ptica. Oni su nam potvrdili da ta ptičja vrsta ne postoji.” 

S obzirom na to da je potpuno jasno da je TitanNut nastao uz pomoć vještačke inteligencije, ove objave dobijaju ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medoijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article