Video ne dokazuje da Britanci jedu ljudsko meso iz laboratorije

224

Kritičko mišljenje i osjećaj za specifičan humor su vam neophodni kako ne biste postali žrtva sadržaja koji plasiraju teoretičari zavjera na društvenim mrežama. Takav test je i video koji je objavljen na Fejsbuku, uz tvrdnju da je u Engleskoj započeta prodaja ljudskog mesa i to iz laboratorija. (1, 2) 

“Upozorenje: Gledanje ovog videa može da vam izazove mučninu. 

U Engleskoj je zvanično počelo da se prodaje i promoviše ljudsko meso iz laboratorije”.

I da – položili ste test. 

U Velikoj Britaniji ne postoje fabrike koje proizvode ljudsko meso u laboratorijama. 

Prikazani video je zapravo isječak iz dokumentarca, odnosno mokumentarca „Gregg Wallace: The British Miracle Meat”

U pitanju je satirična pseudodokumentarna komedija, emitovana krajem jula na britanskoj televiziji „Channel 4”, o čemu je Raskrinkavanje već pisalo

“Sa rastućim cijenama hrane, Greg Valas istražuje novi jeftin mesni proizvod uzgajan u laboratoriji za koji njegovi proizvođači tvrde da bi mogao biti rješenje za krizu troškova života”, navedeno je u opisu mokumentarca.  

Britanski list Guardian odbacio je svaku sumnju da je Valasov film prikaz činjeničnog stanja. 

 “The British Miracle Meat je spin 21. vijeka na satirični esej Džonatana Svifta iz 18. vijeka „A modest proposal“ – u kome je sugerisao da jedete bebe kao rješenje za glad u Irskoj – ali je emisija predstavljena kao pravi, činjenični dokumentarac . Uspjelo je. Neki magazini su čak objavili recenzije emisije prije nego što su je pogledali, odbacujući je kao standardnu zabavu sa tri zvijezdice”. 

Video koji se dijeli na društvenim mrežama na satirični način ilustruje sve težu ekonomsku situaciju, a polazna osnova za pomenuti mokumentarac bio je esej Džonatana Svifta iz 18. vijeka.  

Da Britanci ne proizvode ljudsko meso dokazivala je i španska Maldita. 
 
Dakle, još jednom – video ne prikazuje pravu proizvodnju ljudskog mesa u laboratoriji. 
 
Objavi dajemo ocjenu lažna vijest i teorija zavjere. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article