Mišljenje Venecijanske komisije na Zakon o slobodi vjeroispovijesti nije bilo negativno

673

Usvajanje Zakona o predsjedniku u crnogorskom parlamentu pokrenulo je lavinu reakcija, i to ne samo domaće javnosti, već i zvanične reakcije Evropske unije.

Preporuke Venecijanske komisije da se Zakon ne usvaja, jer se njime mijenjaju odredbe Ustava i poziv evropskog komesara za proširenje Oliver Varheljija da se ova preporuka poštuje, poslanici vladajuće većine su ignorisali.

Nakon što su izmjene Zakona usvojene, predsjedavajući delegacije Evropskog parlamenta u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore (POSP) Vladimir Bilčik otkazao je sastanak POSP-a, a u medijima su se pojavile ocjene analitičara da se radi o nikad oštrijoj i izričitoj poruci EU nekoj zemlji Zapadnog Balkana da povuče zakon.

Ovaj potez parlamenta i reakcija EU nesumnjivo su izazvali i reakcije na društvenim mrežama, uz pokušaje da se relativizacijom umanji značaj i ozbiljnost političke situacije. Usput se i šire dezinformacije, baš kao u objavi na Facebook stranici „Neprijatni / Unlimited Power / Psalam 118“:

„Venecijanska komisija je dala negatigno mišljenje i za Zakon o slobodi vjeroispovjesti pa se nije ovolika frka dizala niti je Evropa otkazivala sastanke”

Naime, Venecijanska komisija nikad nije dala negativno mišljenje na Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Naprotiv, mišljenje na ovaj Zakon je 2019. godine bilo pozitivno i objavljeno na sajtu Savjeta Evrope, a o tome su izvještavali i mediji.

Ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijestu. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article