Putinova “odlučnost” da zaštiti srpski narod ponovo reciklirana 

1111
putin-srpski-narod

Geopolitički odnosi su u proteklom periodu, između ostalog, obilježeni ruskom agresijom na Ukrajinu zbog čega mediji i javnost pomno prate izjave visokih zvaničnika. 

Tekst koji je prošle godine objavio portal Svakazenazna.com krajem avgusta ponovo je dijeljen na društvenim mrežama, kao i ovdje, ovdje i ovdje

U tekstu se govori o sastanku predsjednika Rusije, Vladimira Putina sa predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom, pod sljedećim naslovom:  

PUTIN JASNO PORUČIO IZ MOSKVE: Sravniću za dan onog ko se usudi da napadne Srbiju i Republiku Srpsku! 

U daljem tekstu se prenosi informacija o Putinovoj “odlučnosti da zaštiti srpski narod:“ 

„Predsednik Rusije Vladimir Putin poslao je jasnu poruku: niko ne sme da narušava mir, a ako se neko usudi da napadne Srbe u RS ili Srbiju njegova zemlja će to završiti za dan. 

Putin je na sastanku sa predsednikom RS Miloradom Dodikom u Moskvi poslao nedvosmislenu podršku RS, ali i stavio do znanja da će u slučaju napada biti spreman da sve reši za jedan dan“. 

Nedosljednost teksta ogleda se u činjenici da funkciju predsjednice Republike Srpske trenutno obavlja Željka Cvijanović, a ne Dodik, kako je navedeno. Ona je postala predsjednica nakon pobjede na Opštim izborima 2018. godine. Dodatno, u tekstu je istaknuta vremenska odrednica, odnosno informacija o održavanju referenduma o Danu Republike, a koja ukazuje kada je tekst zapravo nastao: 

„Velika bura poslednjih nedelja podigla se zbog održavanja referenduma o Danu RS koji će se održati sutra. Zapad je rekao da se protivi tome, a samo tri dana pre referenduma Dodik je otputovao u Moskvu i sastao se sa Putinom“. 

Pretragom ključnih riječi moguće je utvrditi da je pomenuti referendum održan 25. septembra 2016. godine.  

Naime, Republika Srpska svake godine obilježava Dan Republike Srpske 9. januara. Ustavni sud Bosne i Hercegovine presudio je u novembru 2015. da je praznik državnosti diskriminišući prema nesrbima u RS-u. U Republici Srpskoj je organizovan referendum u septembru 2016., a potom je u decembru iste godine Skupština Republike Srpske usvojila zakon kojim se propisuje da je 9. januar sekularni praznik i da će entitetska vlada odlučiti kako će se on slaviti. 

Tri dana prije održavanja referenduma 2016., tadašnji predsjednik Dodik i Putin su se zaista sastali o čemu su izvijestili brojni mediji, međutim ne postoji dokaz da je Putin tokom sastanka uputio „zaštitničke“ poruke prema Srbima u Republici Srpskoj ili Srbiji. 

Posljednji susret Putina i Dodika sredinom juna na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu mogao je biti eventualni povod za recikliranje ove informacije, međutim teme njihovog razgovora nemaju veze sa medijskom objavom koja je predmet analize. 

Redakcija Raskrinkavanje.ba je takođe analizirala medijske objave u kojima su mediji periodično „informisali“ javnost o susretu Dodika i Putina, te o navodnoj izjavi. 

Zbog činjenice da sadrži tačne informacije o susretu zvaničnika, ali da je iskorištena nakon više godina kao povod ponovnog objavljivanja, medijsku i objavu na društvenim mrežama ocjenjujemo kao reciklažu. 

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja. 

Objava dobija i ocjenu dezinformacija zbog navoda o izjavi Putina. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article