Nasilje, nacionalizam i laži: Slučaj maltretiranja u staračkom domu na Kosovu

1064

Uznemirujući snimak kruži regionom, u kojem se vidi kako medicinska sestra fizički maltretira stariju ženu. Snimak je nastao u staračkom domu u Peći. Situacija je brzo dobila i sudski epilog. Ovako užasne scene korišćene su kako bi se podgrijale međuetničke tenzije na Kosovu.

Alo.rs je objavio naslov:

Uskoro su uslijedile slične interpretacije događaja u medijima i objavama na Fejsbuku:

Ovakve objave, ispraćene tvrdnjama da se radi o maltretiranju srpske starice, objavljene su i na Instagramu i Tviteru:

Opis je u međuvremenu modifikovan i u njega je dodato da “djeluje kao da je u pitanju Albanka, ali to ništa ne mijenja, moramo se boriti protiv nasilja”.

Snimak je našao svoj put i do YouTube-a, gdje se takođe navodi da “šiptarska medicinska sestra udara srpsku staricu”, odnosno da “medicinske sestre šamaraju i ismijavaju staricu Srpkinju”.

Žrtva, što svakako u cijeloj priči i nije bitno, nije Srpkinja.

O tome su pisali kosovski fekt-čekeri iz Hibrid.info.

Ćerka starice, Žaneta Nura, govorila je na albanskom za televiziju “Dukađini” i u intervjuu, koji su prenijeli i regionalni mediji, kazala:

Medicinske sestre su uhapšene i suspendovane

Nasilje nad staricom odigralo se u domu starih “Orenda” u Peći. Na snimku se vide tri ženske osobe, od kojih jedna nogama i rukama nasrće na štićenicu doma, dvije posmatraju, dok jedna snima. Tri osobe su uhapšene.

Kosovski Reporteri.net prenio je obraćanje portparola policije za region Peći, Fadilja Gašija, koji koji je pojasnio da su uhapšene tri osobe.

U međuvremenu se pojavila vijest da su zbog ovog slučaja suspendovane četiri medicinske sestre iz doma u kojem se incident dogodio.

Iako je etnička pripadnost starice sa snimka nebitna, jasno je da je dodavanjem nacionalnog predznaka ovom incidentu stvorena lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Edit: 7.11.2022.

Portal Alo.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.