Nasilje, nacionalizam i laži: Slučaj maltretiranja u staračkom domu na Kosovu

1559

Uznemirujući snimak kruži regionom, u kojem se vidi kako medicinska sestra fizički maltretira stariju ženu. Snimak je nastao u staračkom domu u Peći. Situacija je brzo dobila i sudski epilog. Ovako užasne scene korišćene su kako bi se podgrijale međuetničke tenzije na Kosovu.

Alo.rs je objavio naslov:

NASILJE U STARAČKOM DOMU Albanska medicinska sestra šamara i maltretira srpsku staricu (VIDEO).

Uskoro su uslijedile slične interpretacije događaja u medijima i objavama na Fejsbuku:

Uhapšene medicinske sestre koje su se iživljavale nad staricom Srpkinjom u Peći (VIDEO) – objavljeno je na sajtu TVK3.

Ovakve objave, ispraćene tvrdnjama da se radi o maltretiranju srpske starice, objavljene su i na Instagramu i Tviteru:

“Peć, šiptarska medicinska sestra šamara i maltretira srpkinju staricu u bolnici dok je kolegnice očigledno podržavaju i na sve to se smeju”, opis je objave na stranici “Crna Gora srpska Sparta”.

Opis je u međuvremenu modifikovan i u njega je dodato da “djeluje kao da je u pitanju Albanka, ali to ništa ne mijenja, moramo se boriti protiv nasilja”.

Snimak je našao svoj put i do YouTube-a, gdje se takođe navodi da “šiptarska medicinska sestra udara srpsku staricu”, odnosno da “medicinske sestre šamaraju i ismijavaju staricu Srpkinju”.

Žrtva, što svakako u cijeloj priči i nije bitno, nije Srpkinja.

O tome su pisali kosovski fekt-čekeri iz Hibrid.info.

“Ove tvrdnje su lažne. Starija žena koju su medicinske sestre fizički zlostavljale u staračkom domu u Peći, stanovnica je Kosova, iz albanske zajednice. U jučerašnjim izvještajima kosovskih medija može se vidjeti da se starija žena sa prezimenom Nura doselila u kuću svoje ćerke.”, navodi se na ovom sajtu.

Ćerka starice, Žaneta Nura, govorila je na albanskom za televiziju “Dukađini” i u intervjuu, koji su prenijeli i regionalni mediji, kazala:

“Posjećivala sam je barem jednom ili dva puta nedjeljno, a prije četiri-pet dana vidjela sam tragove nasilja na licu, ali nisam mogla da povjerujem da bi u takvom domu to moglo da dođe od radnika. Automatski sam izvukla majku odatle, a sada se nadam da će pravda biti zadovoljena, a slučaj rasvijetljen. Desilo se mojoj majci, ali hajde da se ne desi drugima…”

“Primijeniti nasilje nad sedamdesetogodišnjom ženom… Tri sestre, jedna joj je držala ruke, dok su joj se druge smijale – to je kraj svijeta. Veoma sam potrešena”, dodala je ćerka žene sa snimka.

Medicinske sestre su uhapšene i suspendovane

Nasilje nad staricom odigralo se u domu starih “Orenda” u Peći. Na snimku se vide tri ženske osobe, od kojih jedna nogama i rukama nasrće na štićenicu doma, dvije posmatraju, dok jedna snima. Tri osobe su uhapšene.

Kosovski Reporteri.net prenio je obraćanje portparola policije za region Peći, Fadilja Gašija, koji koji je pojasnio da su uhapšene tri osobe.

“Sada su tri osobe uhapšene. Postoje tri različita krivična djela, prva se tereti za krivično djelo ‘napad’, druga zbog ‘pomaganja u krivičnom djelu napada’, a treća za ‘neovlašćeno snimanje”, kazao je Gaši.

U međuvremenu se pojavila vijest da su zbog ovog slučaja suspendovane četiri medicinske sestre iz doma u kojem se incident dogodio.

Iako je etnička pripadnost starice sa snimka nebitna, jasno je da je dodavanjem nacionalnog predznaka ovom incidentu stvorena lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Edit: 7.11.2022.

Portal Alo.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.