Stari snimak i stari lažni narativ: Kome je papa poljubio ruku?

4064

Bez obzira na protok vremena određene dezinformacije ne „posustaju“, pa ih kreatori iznova pokušavaju plasirati konzumentima različitih sadržaja bilo da su objavljene u medjima ili na društvenim mrežama. Ukoliko se vezuju za neku javnu ličnost – tim bolje, biće uvijek aktuelne, privući će pažnju publike i izazvati komentare i reakcije.

Tako se jedan korisnik Facebooka sjetio da ponovo aktuelizuje snimak koji navodno prikazuje vođu katoličke crkve papu Franja kako “ljubi ruku Rokfeleru, Kisindžeru i Rotšildu”. 

Snimak u trajanju od nepunog minuta, koji je pritom nejasan i objavljen u lošijoj rezoluciji, prikazuje papu Franja kako se sastaje sa nekoliko ljudi i razgovara sa nekoliko muškaraca i žena, a djeluje kao da nekima od njih u jednom trenutku ljubi ruke.

Tvrdnja da su na snimku prikazani članovi porodice Rokfeler ili Rotšild ili bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer potpuno je netačna.

Papa Franjo se zapravo sastao sa preživjelima Holokausta u Memorijalu Jad Vašem u Izraelu još 2014. godine. To dokazuju snimci sa YouTube kanala Memorijala Jad Vašem, zatim zvaničnog YouTube kanala izraelskog premijera, kao i medijski izvještaji o tom događaju.

Prema navodima iz Memorijalnog centra, papa se sastao sa šestoro preživjelih Holokausta: Avrahamom Haršalomom (Fridberg), Džozefom Gotdenkerom, Moše Ha-Elionom, Eliezerom (Lolek) Grinfeldom, Sonjom Tunik-Geron i Čavom (Evom) Šik.

Foto1: Pojedinci sa kojima se sastao papa;
 Izvor:  https://www.yadvashem.org/pope-visits/francis/meetings.html

U izvještaju Memorijala o posjeti, arhivama AFP-a ili u novinskim izvještajima koje je AFP konsultovao (kako se navodi u njihovoj faktčekerskoj provjeri o ovom slučaju) nigdje se ne pominje da je bilo koji član porodica Rotšild, Rokfeler ili Kisindžer bio prisutan.

Foto 2: Britanski bankar Džejkob Rotšild (lijevo); bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer (desno gore) i američki biznismen Dejvid Rokfeler.
Izvor: Leon Neal, Džon MekDugal, Stefan de Sakutin / Arhiva / AFP /

U našim ranijim analizama često smo se bavili teorijama zavjere prema kojima se porodice Rokfeler i Rotšild targetiraju kao moćnici koji žele da kontrolišu cijeli svijet, a namjernim kreiranjem i širenjem dezinformacija o tome kako im papa Franjo navodno ljubi ruku želi se stvoriti narativ o njihovoj neprikosnovenoj moći i uticaju kojoj se potčinjava čak i papa.

Ranije, ovom temom bavili su se i faktčekeri portala Snopes, Reuters, kao i Faktograf, Raskrinkavanje.ba…  

Svi su nedvosmisleno utvrdili da ovakve tvrdnje nemaju uporište u činjenicama, već da su na fotografijama i snimcima koji su postali virlni na društvenim mrežama prikazane žrtve holokausta.

Ovaj sadržaj dobija ocjenu – lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.