U Americi su u toku izbori za Senat i Predstavnički dom. Glasačko pravo iskoristio je i predsjednik, Džo Bajden. Kako smo do sada navikli, većinu njegovih pojavljivanja u javnosti prate teorije zavjere, dezinformacije i lažne vijesti. Sada je isplivala još jedna.

Nakon što je obavio svoju građansku dužnost, Bajden je uslikan u društvu mlade djevojke. Korisnici društvenih mreža to su predstavili na sljedeći način:

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden, snimljen je tijekom vikenda kako miluje grudi maloljetne djevojčice za vrijeme javnog događaja, a potom ju ljubi pred hrpom užasnutih promatrača. (VIDEO)

“Djevojčica”, koja se našla u centru ovog navodnog skandala, nije maloljetna. U pitanju je Natali Bajden, predsjednikova unuka. Ona ima 18 godina i prvi put je iskoristila pravo glasa. U Delaveru, djedovoj matičnoj državi, pravila mu je društvo. O tome je pisala i Bijela kuća.

Običaj nakon glasanja u Sjedinjenim Državama je da se zalijepi stiker na rever, na kojem piše “I voted”, odnosno – glasao/la sam. Na video snimku sa glasanja jasno se vidi da je Natali prvo zalijepila stiker na djedov sako. Potom je on stiker zalijepio na njenu majicu i poljubio je u obraz.

Link sporne objave vodi do sajta na kojem se razvijaju razne teorije zavjere  od vakcinacije do 5G. Zanimljivo je što se u tekstu, u kojem se Bajden očigledno optužuje za pedofiliju, jasno i kaže da je on zalijepio stiker mladoj djevojci. Ali, tu nije kraj. U tekstu se navodi:

Tijekom događaja, Biden je odabrao djevojku kojoj je na prsa brzo stavio naljepnicu “Glasala sam”. Potom je snimljen kako naljepnicom trlja po njezinim grudima i privlači je na poljubac u usta, nastavljajući joj milovati grudi pred novinarima.

Iz video snimka je jasno da Bajden nije “trljao po njezinim grudima”, kao i da je ne “privlači na poljubac u usta, nastavljajući joj milovati grudi pred novinarima”.

Zbog još jednog jasnog pokušaja diskreditacije predsjednika SAD, kao i zbog dokaza u vidu video snimka na kojem se sve jasno vidi, ova objava dobija ocjenu – lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.