Nova internet prevara: Izmišljeni crnogorski ljekari nude lijek za bolji vid

1525

Nije prošlo ni sedam dana otkako je Raskrinkavanje pisalo o slučaju lažnog marketinga, u kojem se zloupotrebljavaju javne ličnosti u Crnoj Gori, a već smo naišli na novi oglas koji se bavi sličnom tematikom. Razlika je što se ovog puta ne reklamira preparat za snižavanje pritiska, već za vid, i što se kroz sporni tekst ne provlače imena poznatih, već se citiraju imaginarni ljudi. 

Naslov kaže:  

Mladi doktor dobio je najprestižniju nagradu naše zemlje u oblasti oftalmologije i biotehnologije za razvoj inovativnog lijeka koji može da obnovi vid u bilo kom dobu. 

Siže priče bi bio da je mladi doktor, Luka Popović, izmislio potpuno novi lijek nakon što je njegova majka navodno izgubila vid, a kako je u pitanju stvar lične prirode, nije htio da ga prodaje po astronomskoj cijeni, već je htio da bude dostupan svima. Kako bi se potkrijepila priča, u nastavku teksta se citira “glavni oftalmolog, stručnjak SZO za borbu protiv sljepila u našoj zemlji i koordinator projekta za sprovođenje programa razvoja ovog lijeka, Mićan Anđelić”. 

Pretragom nije moguće doći do oftalmologa Luke Popovića, kamoli do stručnjaka Anđelića, što ukazuje na to da se radi o prevari. Sljedeća indikacija je to što se ovaj lijek nudi sa popustom od, ni manje – ni više, nego 100%, iako košta 39 eura. Treća indikacija je navodna fotografija Anđelića, koja se u stvari može naći na shutterstock-u, a njen caption glasi: “Zgodni srednjovječni oftamolog gleda u kameru dok se smije u svojoj kancelariji”.  

Kao što smo i ranije pisali, evo nekoliko savjeta za prepoznavanje lažnih sadržaja, koji obećavaju oporavak od raznih zdravstvenih stanja za kratko vrijeme, a koji navodno promovišu eminentni stručnjaci:  

  • Sajtovi koji nude određeni proizvod uglavnom su takozvani – lenderi, jednostrani sajtovi, koji nemaju drugi sadržaj 
  • Klikom na bilo koju od ponuđenih opcija, pretraga vodi do linka za kupovinu proizvoda 
  • Gotovo uvijek se nudi 50% popusta 
  • Gotovo uvijek se radi o “šansi koja se ne propušta” 
  • Sadržaj je pun jezičkih nelogičnosti i djeluje kao da je generički preveden sa drugog jezika 
  • Brojke koje se pominju su obično predimenzionirane 

Sporni sadržaj dobija ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article