Samit zemalja BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) nedavno je održan u Johanesburgu. Teme o kojima se diskutovalo su širenje družine, finansije, ekonomska saradnja. Kako su zemlje BRICS na društvenim mrežama nezvanično postale kontrateža Evropskoj Uniji i SAD, najprije jer je njena članica Rusija, potegla se priča – o zajedničkoj valuti, kako bi se navodno dolar zaobišao u međunarodnoj trgovini.  

Regionalni mediji i korisnici društvenih mreža masovno dijele fotografiju (1, 2, 3, 4, 5, 6) na kojoj se vidi novčanica, a za koju se tvrdi da predstavlja novu BRICS valutu. Postove prate opisi poput:  

Ovako će izgledati novčanica jedinstvene valute zemalja BRICS 

Dobija li dolar najjaču konkurenciju do sada 

Lepo izgleda, samo još da posluži svrsi 

Projekat de-dolarizacije 

BRIKS u ozbiljnom “naletu”, stiže i zajednička novčanica 

Simbolična novčanica pogrešno shvaćena 

Pometnju je, moguće, unio ruski ambasador u Južnoj Africi, Ilja Rogačov, koji je kolegi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata predao simobličnu novčanicu jedinstvene BRICS valute. O tome je pisao ruski Tass, koji navodi:  

“Rogačov je uručio novčanicu-suvenir na prijemu u ambasadi UAE u Pretoriji, posvećenom pristupanju zemlje BRICS-u. Kako navodi agencija, diplomata je rekao da je novčanica napravljena u Rusiji.” 

Dakle, radi se o simboličnom aktu, a ne o novoj novčanici jedinstvene valute.  

O ovoj temi je i ranije bilo riječi, ali i za vrijeme samog samita u Johanesburgu. Predsjednik Brazila, Lula da Silva, pozvao je članice da kreiraju novu valutu, ali nije naišao na publiku koja je spremna da sluša. Ministar finansija Južne Afrike, Enok Godongvana, rekao je:  

“Sugestije da grupa tržišnih sila BRIKS-a u razvoju uspostavi sopstvenu valutu kako bi smanjile oslanjanje na dolar nijesu ozbiljno razmatrane i nikada nijesu bile.  

„Niko nije iznio pitanje valute BRICS-a, čak ni na neformalnim sastancima“, rekao je Enoh Godongvana u intervjuu na marginama godišnjeg samita bloka u Johanesburgu… Uspostavljanje zajedničke valute podrazumjieva uspostavljanje centralne banke, a to pretpostavlja gubljenje nezavisnosti od monetarne politike, a mislim da nijedna zemlja nije spremna za to.” 

Po svemu sudeći, ideja o zajedničkoj valuti u nekim glavama postoji, ali za sada nije u planu. Svakako, simbolična novčanica koju su razmijenili visoki zvaničnici, kako piše Tass, ne predstavlja njen začetak.  

Zbog svega navedenog, sporne objave dobijaju ocjenu – dezinformacija. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article