Običaj manipulativno predstavljen kao najava ulaska Irana u rat

512

Na vrhu džamije u iranskom gradu Mašhadu zaviorila se crna zastava, a tu vijest su pojedini mediji i korisnici društvenih mreža prenijeli kao najavu Irana da ulazi u rat Izraela i Palestine.

Portal Novosti u svom naslovu navodi:

IRAN PODIGAO CRNU ZASTAVU ODMAZDE: Ovo znači objava rata; poslednji put podignuta kad je ubijen Sulejmani

Portal Atvbl u naslovu kratko i jasno navodi tvrdnju:

Iran podigao Crnu zastavu – objava rata

Brojni su korisnici društvenih mreža podijelili istu informaciju, uz tvrdnju da “islam ide u sveopšti rat”. (1, 2, 3, 4, 5, 6

“Crna zastava podignuta na svetištu Razavi – Islam ide u sveopći rat!! S bombaškim napadom na baptističku bolnicu Al-Ahli u Gazi, u kojem je poginulo više od 500, a za koji se okrivljuju Izrael i SAD, crna zastava podignuta je na svetištu Razavi u Mashhadu, provinciji Khorasan, Iran, prikazanom gore. Ovo je u islamskom pismu!” 

“Crna zastava se po prvi put vijori iznad najvećeg muslimanskog kompleksa na svijetu, džamije Imam Reza u Iranu. 

Ovo je vjerojatno poziv svim vodećim palestinskim skupinama otpora, uključujući Hamas, Islamski džihad, Fatah i Narodnu frontu za oslobođenje Palestine da započnu rat protiv Izraela”, glase komentari na društvenim mrežama. 

Hram Imama Reze je vjerski kompleks koji se nalazi u gradu Mašhad. Pored džamije, obuhvata biblioteku, muzej, groblje, univerzitet i mnoge druge institucije i jedan je od najvažnijih vjerskih centara šiitskog islama. 

Na krovu hrama Imama Reze pojavila se crna zastava, međutim to nije najava da Iran ulazi u rat, već predstavlja običaj kojim se odaje počast žrtvama. 

Eksperti za islamsku istoriju i kulturu pojasnili su da crna zastava ima dugu istoriju u muslimanskoj kulturi. 

Crna zastava je simbol Muharama, prvog mjeseca prema islamskom kalendaru, kada šiitski muslimani obilježavaju smrt imama Huseinija, unuka proroka Muhameda. Iranski mediji su izvijestili u julu da je podignuta crna zastava u tom vjerskom kompleksu što simbolizuje početak mjeseca žalosti i odavanja počasti prema imamu Huseinu. 

Na isti način su rukovodioci vjerskog objekta Imama Reze odali počast žrtvama koje su stradale u izraelsko-palestinskom sukobu. 

Naime, u objavi na zvaničnoj Fejsbuk stranci tog vjerskog objekta, 18. oktobra je postavljena fotografija na kojoj se vidi crna zastava kao izraz žaljenja zbog povrijeđenih i preminulih koji su dan ranije izgubili život tokom bombardovanja bolnice u Gazi. 

Astan Kuds Razavi, administrativna organizacija koja upravlja Imama Reze univerzitetom, takođe je na zvaničnoj veb stranici objavila saopštenje u kojem se navodi da je zastava promijenjena zbog “javne žalosti” nakon eksplozije bolnice u Gazi. 

Profesor islamske intelektualne istorije na Institutu za arapske i islamske studije Univerziteta u Ekseteru, Sajad Rizvi, pojasnio je da crna zastava u islamskom svijetu simbolizuje izraz žalosti. 

“Crne zastave koje se obično podižu na univerzitetima simbolizuju žalost – u Muharemu i drugim vremenima kako bi se obilježila godišnjica smrti proroka i šiitskih imama. Univerzitet u Mašhadu takođe to čini kako bi izrazio žalost”, pojasnio je Rizvi u izjavi za Rojters. 

Iako eksperti za geopolitičke odnose navode mogućnost da se Iran i zvanično se umiješa u izraelsko-palestinski sukob, crna zastava na vrhu hram Imama Reze u iranskom gradu Mašhad svakako to nije najavila.  

Činjenica je da je crna zastava u istoriji islama simbolizovala izraz žaljenja, a administracija vjerskog kompleksa je izrazila da je zastava podignuta zbog preminulih u bombardovanju bolnice u Gazi koja je pogođena 17. oktobra. 

Iz tog razloga, objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article