Manipulativni navodi o porastu zabilježenih slučajeva raka dojke u Americi 

259

Neoprezna tumačenja statističkih podataka mogu dovesti do pogrešnih zaključaka, a samim tim i dezinformacija. 

Na Fejsbuku je objavljen video u kom narator predstavlja podatke za prethodne tri godine o slučajevima raka dojke ukazujući da je broj oboljelih drastično porastao tokom 2022. godine. Narator navodi na zaključak da je porast slučajeva raka dojke prouzrokovan vakcinacijom protiv koronavirusa. 

“Nešto se desilo. Nešto čudno, nešto drugačijje. Nikad nećemo saznati istinu o vakcinama i njihovim kontraindikacijama”. 

U videu narator saopštava i da je tokom 2023. godine u Americi evidentirano 297.000 slučajeva žena koje se bore sa ovom bolešću. 

Video prati opis: 

“Stope od raka raste – što se događa?”.

Narator koji se pojavljuje u videu koristi podatke Američkog udruženja za rak (ACS), neprofitne organizacije koja svake godine objavljuje izvještaj i daje projekcije o slučajevima raka dojke i smrtnih slučajeva koji se očekuju u narednoj godini. 

Ipak, više fakt-čeking organizacija ukazalo je da je netačne tvrdnje o porastu slučajeva raka dojke kod žena u posljednje dvije godine i dezinformacije o uzroku proizvelo netačno tumačenje podataka. 

Tačno je da je posljednjih decenija došlo do ogromnog porasta broja slučajeva raka dojke kod mladih žena. Međutim, objava na društvenim mrežama pogrešno kontekstualizuje projekcije broja slučajeva za 2022. i 2023 godinu kako bi se lažno tvrdilo da je upravo u tom periodu došlo do dramatičnog porasta obolijevanja od raka dojke, a zatim se i pogrešna procjena neutemeljeno povezala sa vakcinama protiv koronavirus.  

U videu je prikazana tabela koju je objavilo Američko udruženje za rak, a koja je uključivala projektovane slučajeve raka dojke kod žena mlađih od 45 godina u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).  

Narator je izostavio informaciju da je prikazan predviđeni broj slučajeva, a ne stvarni slučajevi oboljelih. 

“Dalje je naglašeno da su brojke koje je proizveo ACS ostale na približno 26.500 slučajeva svake godine između 2019.-2021. ACS je 2022. godine zamijenio ovu tabelu onom koja pruža podatke o učestalosti raka u starosnoj grupi ispod 50 godina. Ovo predviđa 47.550 novih slučajeva raka dojke kod žena ispod 50 godina i u tabeli nisu precizirane projekcije samo za mlađe od 45 godina”, navodi se u analizi Health Feedback.  

Dakle, u snimku nije objašnjeno da su u tabeli za 2022. predstavljeni kumulativno podaci za različite starosne grupe za razliku od podataka objavljivanih tokom prethodnih godina, na osnovu čega narator izvodi pogrešan zaključak da su se slučajevi raka dojke skoro udvostručili. 

Objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju i manipulisanje činjenicama. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article