Sredinom maja ruske snage uništile su skladište municije u ukrajinskom gradu Hmeljnicki, a odmah zatim uslijedile su informacije da je uništeno nuklearno naoružanje. Raskrinkavanje je tada pisalo da nema dokaza da je u pitanju oružje koje sadrži osiromašeni uranijum. O eksploziji u Hmeljnickom i dalje nema više informacija, ali svakako nema ni vijesti o radijaciji, uništenim nuklearkama itd. U prilog tome govori i izvještaj ruskog Tass-a, koji je izvijestio o tome, ali bez pomena o nuklearnom naoružanju.  

Ipak, društvenim mrežama ne prekidaju da se šire takvi narativi. Jedan od dežurnih dezinformatora sa ovih prostora, Saša Borojević, kaže:  

“Rusi su verovatno zaista 13. maja u Hmeljničkom pogodili skladište sa britanskim bojevim glavama sa osiromašenim uranijumom, a radijacioni oblak je vec‌ stigao u Poljsku! Ukrajinske vlasti su u sredu počele da dele letke sa uputstvima za stanovništvo u Hmeljničkoj oblasti o ograničavanju dejstva radijacije! Monitoring stanica u Lublinu u Poljskoj izveštava o enormnom porastu izotopa bizmuta, koji nastaje raspadom osiromašenog uranijuma! Kao posledica eksplozije skladišta municije, radioaktivni izotopi su ispušteni visoko u atmosferu, što se verovatno ne bi desilo na bojnom polju pri normalnoj protivoklopnoj upotrebi! | AE Nevs” 

O eksploziji u Hmeljnickom i “radijacionom oblaku” koji je navodno stigao u Poljsku pisale su kolege iz fakenews.pl, koje su došle do istog zaključka kao Raskrinkavanje – da nema dokaza da je u Ukrajini uništeno skladište nuklearnog naoružanja.  

Pisali su i o povećanoj koncentraciji bizmuta, a o kojoj govori Borojević. Pozivajući se na riječi stručnjaka, fakenews.pl objašnjava da je u pitanju posljedica kiše: 

“Prema naučnicima sa UMCS-a, povećanje intenziteta zračenja uočeno 15. maja 2023. godine je prirodna pojava izazvana padavinama. Bizmut, a posebno njegov izotop Bi-214, nastaje kao rezultat raspadanja gasovitog radona koji se diže iz zemlje. Radon, plemeniti gas bez mirisa i boje, formira se u radioaktivnom nizu izotopa uranijuma U-238. Ovaj izotop je glavna komponenta osiromašenog uranijuma, koji se koristi npr. u industriji naoružanja. Uranijum je prirodna komponenta zemljišta i šljake, koja nastaje od uglja (prim.prev.) koji se sagorijeva u velikim količinama…” 

Fakenews.pl dodaje da se radi prirodnom fenomenu, koji ne predstavlja opasnost po građane Poljske.  

Prethodno je Međunarodna agencija za atomsku energiju negirala da je zabilježena povećana koncentracija radijacije. Istog stava je i poljska nacionalna agencija za atomsku energiju. 

Kolege iz Poljske dodaju i to da je u skladištu koje je napadnuto skladišteno staro sovjetsko naoružanje, koje je bilo predviđeno za uništenje, iako dodaju da se ne može sa sigurnošću reći šta se sve u momentu eksplozije tamo nalazilo. Svakako, zaključak je da je lokacija skladišta poznata odavno, te da ukrajinske snage vjerovatno ne bi na takvom mjestu skladištile oružje koje sadrži osiromašeni uranijum.  

Zbog svega navedenog, ova objava dobija ocjenu – dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.   

In this article