Video ne prikazuje pokušaj atentata na predsjednika Palestine 

498

Na društvenim mrežama se proširila vijest da je izvršen pokušaj atentata na predsjednika Palestine, Mahmuda Abasa. 

Uz tu tvrdnju, korisnici društvenih mreža podijelili su i video. (1, 2

“Pokušaj atentata na palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa”, navedeno je u objavama. 

U jednoj od objava, navedeno je da je “grupa djece Abu Jandala preuzela odgovornost za incident”.  

Obrnutom pretragom skrinšota iz videa dolazimo do pravog konteksta i činjenica kako je, kada i gdje video zapravo nastao. 

Palestinska novinska agencija Khabar 24, sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, objavila je isti snimak 7. novembra, nakon čega su ga istog dana podijelili i korisnici društvenih mreža. 

Međutim, ta novinska agencija je izvijestila da je video zabilježen u palestinskom izbjegličkom kampu Jalazoun, u blizini grada Ramallah na Zapadnoj Obali. U opisu objave agencije Khabar 24 istaknuto je da je u pitanju obračun policije sa dilerom droge. 

“Načelnik Abdul Karim Kararieh iz Al-Fandakumiia povrijeđen je u pucnjavi sa kriminalnom bandom u kampu Al-Jalazoun, sjeverno od Ramallaha, tokom pokušaja hapšenja najvećeg dilera droge”, stoji u opisu videa koji je objavila palestinska novinska agencija Khabar 24. 

Da video ne prikazuje pokušaj atentata palestinskog predsjednika, već obračun policije sa narko dilerima potvrdio je i portparol palestinskih bezbjednosnih snaga Talal Dveikat istog dana kada je počeo da se dijeli uz pogrešan kontekst. 

On je saopštio da je tokom akcije hapšenja povrijeđeno šest agenata. 

„Snage bezbjednosne agencije uputile su se u kamp Jalazoun, sjeverno od Ramale, da uhapse dilera drogom, po imenu Bilal Abu Asabu“, naveo je Dveikat na svom Fejsbuk nalogu

Dakle, pretraga skrinšota videa koji se dijeli uz tvrdnju da prikazuje napad na predsjednika Palestine dokazuje da nema veze sa tom tvrdnjom, već da se na snimku može vidjeti obračun palestinske policije sa dilerom droge. 

Stoga, objave ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article