Poljska ne planira okupaciju Ukrajine, niti sukob sa Njemačkom

1303
poljska-ukrajina-njemacka

Proruskim kanalima širi se analiza čovjeka koji je potpisan kao vojni analitičar, a koji predviđa sve osim svijetlu budućnost istočne Evrope, dok zapadu sluti odmazdu. U centru njegovih projekcija, čini se – ni kriva ni dužna, našla se Poljska.

Portal Web tribune prenio je tekst pod naslovom:

Isti tekst objavili su portali Nacionalist i Intermagazin.

U tekstu se, između ostalog, navodi:

Nakon ovakvih projekcija, tekst završava:

Originalni tekst objavljen je na ruskom sajtu PolitExpert, sa kojeg je preveden na Web tribune. U samom tekstu se kao izvor navodi ruski državni TV kanal Zvijezda, koji vodi Ministarstvo odbrane Rusije.

Informacije o navodnoj namjeri Poljske da okupira ukrajinske teritorije ne plasiraju se od juče. One datiraju još iz 2014, a njima su se bavili ukrajinski fektčekeri, koji su dokazivali da nemaju veze sa stvarnošću.

Isto je potvrdila i poljska vlada koja u saopštenju od marta, naslovljenom “Laži Kremlja”, kaže:

I Raskrinkavanje.me se u ranijim analizama već bavilo ovim dezinformacijama.

Ko je Vladimir Jerosjan?

Vladimir Jerosjan, potpisan kao vojni ekspert, je u najmanju ruku zanimljiv lik. On je Rus, jermenskog porijekla, koji je vojno-političku školu završio u Ukrajini, a poljski mediji navode da je trenutno, između ostalog, na funkciji stručnjaka u ruskom Birou za vojne i političke analize. Jerosjan je jedan u nizu vojnika ruske propagande i česta pojava u medijima. Osim toga, gradi i karijeru repera, okušao se kao glumac, a napisao je i nekoliko knjiga.

Analizu u kojoj predviđa da će Poljska oduzeti ukrajinske teritorije, a zatim “udariti” na Njemačku, podijelio je na svom Fejsbuk profilu.

Zbog jasnog stava da Poljska nema u planu okupaciju ukrajinskih teritorija, zbog projekcija da će “hteti da pljuje na Nemačku”, kao i logike da je zadatak “ruske specijalne operacije” zaštita civila od kijevskog režima, ova informacija dobija ocjene – lažna vijest i teorija zavjere.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.


In this article