klaus-svab

Predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma (SEF), Klaus Švab, nepresušna je tema za dezinformatore i teoretičare zavjere. Samim tim, čest je gost Raskrinkavanja.  

Prije dvije godine smo dokazivali da Švab, bar ne taj, ne šeta golišav po plaži. Ista fotografija ponovo se dijeli masovno na društvenim mrežama, i to uz navode poput: (1, 2, 3, 4, 5, 6) (arhivirano: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Profesor Klaus Schwab 1938 godište, Nemac, Predsesnik svetskog ekonomskog foruma, pa izvolite u E. U. 

DA LI TREBA DA SKINEMO GACE DA BI USLI U EVROPSKU UNIJU? 

OVO JE ŽIDOV 
KLAUS ŠVAB ROTŠILD… 

Ekscentrično odjeveni muškarac na fotografiji nije Klaus, već Maks Švab, čovjek koji nosi isto prezime kao osnivač SEF-a, ali koji nema veze sa njim. Ovaj Švab živi na Floridi i već je iz više navrata bio popualrna tema, jer njeguje ekstravagantni stil.  

Dezinformacija da se radi o Klausu datira još iz 2021, kada su je prvi put analizirale kolege iz grčkog Ellinika Hoaxes. Godinu kasnije istom temom bavio se i Rojters, a zatim i kolege iz Raskrinkavanja.ba.  

Kakve veze ima bilo koji Švab sa Evropskom unijom, koja se pominje u spornim objavama, to nije sasvim jasno. Ono što jeste jasno da poznatiji Švab ne vuče porijeklo od Rotšilda, kako se takođe tvrdi. O tome su pisali mediji i fekt-čekeri. On se dovodio u vezu sa izvjesnom Marian Švab, rođenom Rotšild. Međutim, sve sumnje je otklonio on sam 2021, kada je izjavio:  

“Ne poznajem Marian Švab. Ona ne pripada našoj porodici.” 

Kasnije je i iz medijskog tima SEF-a za Rojters potvrđeno da Švab nema veza sa Rotšildima:  

“Njegovi roditelji su Eugen Vilhelm Švab i Erika Epreht. Porodica Švab nije povezana sa porodicom Rotšild.” 

Zbog svega navedenog, sporne objave dobijaju ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article