Evan Ndika nije imao infarkt niti to ima veze sa vakcinom 

399

Sportisti, vakcine i kolabiranje – nepresušni izvor motiva za dežurne teoretičare zavjere. Kada bilo koji sportista doživi zdravstvene probleme na društvenim mrežama se pojavi gomila objava kojima se tvrdi da je vakcina, najčešće protiv kovida, razlog za kolaps mlade osobe koja se bavi sportom.  

Najsvježiji primjer je drama koju je preživio mladi štoper Rome Evan Ndika koji je kolabirao pri kraju utakmice protiv Udinezea koja je, nakon što Ndika srušio, prekinuta jer su se tako dogovorili igrači i uprave dva kluba. 

Kao što smo već rekli, skoro svaki ovakav slučaj isprati niz objava da je uzrok svemu vakcina.  

„Vakcina spašava…..‼️ Prekinuta fudbalska utakmica Serije A između Rome i Udineze-a nakon što je mladi fudbaler Rome Evan Ndika pao na sred terena…‼️ ..Potpuno zdravi fudbaler (24) doživeo je iznenadni srčani problem u sred meča…‼️ Novonormalno….”“ piše Marko Kraljević, anonimus iza brojnih naloga poznatih svim faktčekerskim redakcijama u regionu.  

Iz Italije su nedugo nakon što je Ndika kolabirao stigle dobre vijesti, defanzivac Rome se osjeća dobro i trebalo bi brzo da bude pušten iz bolnice u Udinama gdje je pripremljen.  Gazeta delo sport objavila je da je Evan Ndika u ponedjeljak prošao dodatne testove i da će biti pušten.  

Pored toga što ne nudi nikakav dokaz za tvrdnje da je slučaj povezan sa vakcinom, autor je „previdio“ jednu veoma bitnu stvar – razlog Ndikinog kolapsa nije bio srčani udar.  

To su objavili mediji italijanski i svjetski mediji.  

„Nakon što mu je na stadionu urađen elektrokardiogram odlučeno je da se hospitalizuje. Testovi su isključili infarkt“, objavio je Skaj Italija. 

Dodatno, Gazeta delo sport piše da je vjerovatni razlog bolova u grudima na koje se štoper žestoki duel i sudar koji je Ndika imao u 38. minutu prekinute utakmice sa igračem Udinezea Lorencom Lukom te da je vjerovatno da je taj duel izazvao kompresiju u plućima fudbalera Rome.  

Dakle, vakcina nije razlog za zdravstvene probleme Ndike, kao što nije bila ni za kolaps Kristijana Eriksena, tenisera Artura Kazoa, smrt Dejana Milojevića… Zbog toga objava dobija ocjenu lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article