Golotinja i laži: Jeste Švab, ali ne Klaus

2076
klaus-svab

Osnivač Svjetskog ekonomskog foruma (SEF) Klaus Švab na meti je brojnih teoritičara zavjere i dezinformatora.

Naprije smo imali priliku da čitamo lažne vijesti da Švab promoviše smanjenje ljudske populacije, a zatim da je uhapšen u Švajcarskoj.

Ovog puta se otišlo još dalje pa su dezinformatori pokušali da „prodaju priču“ o njegovom navodnom ekscentričnom oblačenju. Naime, na društvenim mrežama je podijeljena fotografija “minimalno” odjevenog čovjeka za koga se tvrdi da je Klaus Švab.

Ipak, istina je drugačija. Obrnuta pretraga ove fotografije pokazuje da na njoj nije osnivač SEF-a ,već da je riječ o čoveku sa Floride Maksu Švabu koji ima isto prezime kao i osnivač SEF-a. To je prošle godine utvrdio grčki portal za provjeru činjenica Elinika.

Ovaj portal je došao do podatka da Maks Švab živi na ostrvu Ki Vest na Floridi, a objavu je potkrijepio i sa nekoliko fotografija ovog čovjeka u sličnoj odjeći.

Pretragom interneta pod imenom Maks Švaba mogu se pronaći fotografije na fejsbuku jednog lokalnog bara na ostrvu Ki Vest iz 2012. i 2014. godine.

Ovu objavu je analizirao i Rojters.

Kako na fotografiji iz objave nije osnivač Klaus Švab, već druga osoba koja ima isto prezime ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article