Prst viška: Lažne vijesti IN4S-a i Borbe o gestikulaciji Sonje Milatović 

1393

Svađe, uvrede, tuče i nepristojno ponašanje nije nešto što je strano među crnogorskim poslanicima i odbornicima, pa ni njihovim kolegama širom svijeta.  

Ono što nam takođe nije strano je da pojedini mediji u skladu sa politikom koju zastupaju i partijama koje (ne) podržavaju izvještavaju potpuno pristrasno i manipulišu činjenicama. 

To je nedavno bio slučaj sa objavama na portalima Borba, IN4S i Portal 083 koji su objavili informaciju da je odbornica DPS-a Sonja Milatović na sjednici Skupštine opštine Nikšić, prilikom glasanja za popunu dnevnog reda, uputila gestikulacijom neprimjeran odgovor predsjedniku Skupštine opštine, Nemanji Vukoviću.  

“DPS diktira novi trend u nikšićkom parlamentu: Odbornica Sonja Milatović srednjim prstom glasala za popunu dnevnog reda” 

“(FOTO) Primitivizam i nevaspitanje: Sonja Milatović iskazala stav prema državnim simbolima i Nemanji Vukoviću” 

Vijest o neprimjerenom ponašanju odbornice DPS-a u nikšićkom parlamentu se proširila i na društvenim mrežama

Fotografija je prethodno objavljena na sajtu Opštine Nikšić.  

Povodom objavljene fotografije i navoda da je pokazala srednji prst u Skupštini opštine Nikšić, oglasila se odbornica DPS-a, Sonja Milatović. 

Na zvaničnom veb sajtu te partije je objavljen demanti, u kojem je istaknuto da je fotografija pogrešno interpretirana, te da se “jasno vidi gotovo skupljena šaka Milatovićeve i podignuta ruka njene koleginice koju žele da predstave kao srednji prst”. 

Kada se fotografija zumira može se prebrojati pet prstiju odbornice Milatović i očigledan je “višak”. Takođe, ono što bi trebalo da predstavlja “srednji prst” je u potpuno neprirodnom položaju na šaci.

Predsjednik SO Nikšić, Nemanja Vuković kojeg su pojedini mediji i pomenuli u naslovu teksta, u izjavi za Raskrinkavanje naveo je da nije primijetio tokom sjednice da je odbornica Milatović neprimjerno gestikulirala tokom sjednice. 

“Nisam vidio da je koleginica Milatović nepristojno gestikulirala, niti sam, u svijetlu dosadašnje saradnje, stekao utisak da bi pomenuta, ili bilo ko drugi u Skupštini opštine Nikšić, išta slično mogli uraditi”, rekao je Vuković. 

Dakle, činjenice ukazuju da odbornica Demokratske partije socijalista, Sonja Milatović nije neprimjerno gestikulirala tokom sjednice Skupštine opštine Nikšić. 

Iz tog razloga, objave ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article