Bajden pogrešno interpretiran o Ukrajini i Bliskom istoku

540

Predsjednik SAD, Džo Bajden, objavio je autorski tekst za Vašington post, u kojem se dohvatio svjetskih kriza, kao što su rat u Ukrajini i rat na Bliskom istoku. Siže njegovog izlaganja je taj da se uz napore SAD i partnera mora obratiti pažnja na konflikte širom svijeta i suprotstaviti agresorima – zarad mirnije budućnosti.  

Ali, njegov tekst je istrgnut iz konteksta.  

Portal B92 piše:  

Amerika želi rat? 

Portal Intermagazin dao je naslov:  

OVAKO BAJDEN VIDI SVET OKO SEBE: Sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku pretvoriće se u napredak Amerike 

Osim pogrešnih naslova i zaključka da su na Bajdenovo izlaganje reagovali ruski zvaničnici, ostatak teksta na dva portala je manje-više tačno prenešen. Međutim, nije tačna osnovna premisa – da je Bajden rekao da Amerika želi rat, ili da će se sukobi u Gazi i Ukrajini pretvoriti u napredak Amerike. Bajden je, zapravo, rekao:  

“Naš cilj ne bi trebalo da bude jednostavno da zaustavimo rat za danas – trebalo bi da bude da zauvijek okončamo rat, prekinemo ciklus neprekidnog nasilja i izgradimo nešto jače u Gazi i širom Bliskog istoka kako se istorija ne bi ponavljala…” 

“U trenutku tolikog nasilja i patnje — u Ukrajini, Izraelu, Gazi i na mnogim drugim mjestima — može biti teško zamisliti da je nešto drugačije moguće. Ali nikada ne smijemo zaboraviti iznova naučenu lekciju iz naše istorije: iz velike tragedije i preokreta može doći do ogromnog napretka. Više nade. Više slobode. Manje bijesa. Manje žalosti. Manje rata. Ne smijemo izgubiti riješenost da slijedimo te ciljeve, jer je sada najpotrebnija jasna vizija, velike ideje i politička hrabrost. To je strategija koju će moja administracija nastaviti da vodi — na Bliskom istoku, u Evropi i širom svijeta. Svaki korak koji učinimo ka toj budućnosti je napredak koji čini svet bezbjednijim, a Sjedinjene Američke Države sigurnijim.” 

Zbog jasne razlike između onoga što je američki predsjednik rekao i zaključaka iz regionalnih medija, ova objava dobija ocjenu klikbejt i manipulisanje činjenicama. 

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

Edit: 4.12.2023.

Portal b92 objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article