Raketa američke mornarice a ne rusko tajno oružje

746

Sijanje straha i ubjeđivanje javnosti u nečiju vojnu snagu česte su pojave na internetu pa tako redovno možemo čitati o različitim super-oružjima za koja nema potvrde.

Jedan od takvih primjera je video koji se dijeli na Fejsbuku a koji prikazuje avion koji izlijeće iz mora, probija se kroz površinu uz gusti oblak vode i dima, a zatim nastavlja let. U objavi je navedeno da je u pitanju “tajni ruski avion”.

Obrnuta pretraga videa vodi do Jutjuba, gdje je snimak izvorno objavljen.

Jutjub kanal “Cold War Gallery” objavljuje video snimke koji evociraju na ulogu američke mornarice u Hladnom ratu, a video koji se dijeli na društvenim mrežama je zapravo objavljen 5. oktobra 2011. i prikazuje lansiranje balističke rakete “Trident II D5” koja pripada američkoj ratnoj mornarici.

U opisu videa je navedeno:

Na zvaničnom vebsajtu američke ratne mornarice je detaljnije objašnjeno na koji način se lansira pomenuta raketa:

Video koji je objavljen na Fesbuku je montiran – raketa je na snimku zamijenjena avionom, koji izgleda kao da izlazi iz mora.

Zbog dokaza koji jasno ukazuju da je “tajni ruski avion” zapravo operacije američke ratne mornarice, ovu objavu na društvenim mrežama ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.