Žrtva granatiranja postala žrtva dezinformatora

1249

Krajem februara nakon što je ispaljen prvi metak u Ukrajini, društvene mreže su preplavile dezinformacije vezane za taj događaj. Kako tad tako i danas, oružani sukob koji je poremetio čitav svijet konstantno prate lažne vijesti, slike i događaji, a dežurni Fejsbuk “stručnjaci” trude se da “istina” uskoči u virtuelni prostor, što većeg broja korisnika društvenih mreža.

Jedan od onih koji agresivno tvrde ono što sigurno ne znaju je i Dejan Mišković, koji je sredinom oktobra na svom profilu, objavio da “krvavi glumci u Kievu snimaju “strašne” scene za CNN.”

“Odvratne i otrcane fore CNN-a vidjene u Bosni sa onim mršavim ljudima iza nameštene žice, kao fazon srpski logor, u Račku na Kosmetu i sl. Ljigavi smradovi ostaju ljigavi smradovi! “ napisao je Mišković u opisu videa koji navodno potkrepljuje njegove teze, a na kojem se vidi kako teško ranjena žena pokušava da napravi selfi.

Međutim da nije riječ o glumici, potvrđuje izvorni snimak koji se može pronaći među izvještajima o ruskim raketnim napadima na Kijev 10. oktobra. Takođe, novinar koji je bio svjedok ovog incidenta potvrdio je za AFP da je događaj stvaran.

A da je fotografija nastala 10. oktobra, tokom ruskog granatiranja potvrđuje i arhiva Asošijeted pres-a, čiji je fotograf  Efrem Lukacki zabilježio ove nemile scene.

Pretraga Gugla po ključnim rečima vodi i originalnog videa koji je takođe objavio AP 10. oktobra 2022.

U pratećem tekstu se navodi da je video snimljen u Kijevu nakon što je Rusija otpočela napade na više ukrajinskih gradova.

I Fotografi Maksim Marušenko i Oleksandar Komenko su takođe zabilježili fotografije povrijeđene ženu, koja je postala žrtva dezinformativne kampanje na društvenim mrežana. Upravo Komenko je 10. oktobra objavio i video, u kome su prikazani medicinski radnici kako previjaju povrijeđenu ženu.

Ukrajinski list Fakti i komentari identifikovao je povrijeđenu ženu u članku od 12. oktobra, navodeći da je riječ o Oleksandri Kiselijovoj. Kiselijova je za ovaj list rekla da je krenula u kancelariju kad je pala raketa koja je izazvala njene povrede.

Kiselijovu je intervjuisala i ukrajinska televizijska stanica TCH. Na njenom licu mogu se videti modrice i rane.

Tokom intervjua, žena je govorila o sestri koju je pomenula u videu, koji se dijeli na internetu, a u kome se vidi kako pokušava da napravi selfi. AFP je preveo njene riječi: “Moja sestra živi u Rusiji i ne veruje mi. Ona već zna šta mi se dogodilo, nije me zvala” kazala je Kiselijova.

Uzimajući u obzir navedene informacije i čvrste dokaze da je Kiselijova povrijeđena u ruskom raketnom napadu ovoj objavi dajemo ocjenu Lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.