Stočni fond smanjuje „azotna kriza“ a ne namjerno izazivanje gladi

1014

Rat u Ukrajini dodatno je usporio globalni ekonomski oporavak od pandemije koronavirusa, a jedna od posljedica ovih dešavanja je i sumorniji pogled na predstojeće mjesece kada je u pitanju dostupnost i cijena energenata i hrane.

I kako to obično biva, čemu smo svjedočili i tokom pandemije koronavirusa, koristeći ovakvu situaciju dezinformatori pokušavaju stvoriti paniku među građanima plasirajući netačne i izmišljene informacije o navodnoj nestašici određenih proizvoda. Tu su naravno i teoretičari zavjera koji nam ovog puta otkrivaju da se u Holandiji namjerno želi izazvati glad.

“KAKVO JE OVO LUDILO I IZAZIVANJE GLADI?! Holandska Vlada će farmerima prisilno oduzeti i uništiti 600 farmi” – naslov je članka koji se našao na Facebook-u . Vijest sa istim naslovom objavili su i pojedini portali (ovdje, ovdje, ovdje…).

Tačno je da bi holandske vlasti trebalo da se pobrinu da se između 500 i 600 farmi i drugih velikih zagađivača u blizini ekološki osjetljivih oblasti promijeni ili zatvori u toku sljedeće godine, međutim razlog za to nije namjera da se izazove glad kako se to senzacionalistički tvrdi u tekstu koji je predmet ove analize, već da se pokrene ranije najavljeni proces smanjenja emisije azota.

Pregovarač kabineta Johan Remkes, koji je pozvan da posreduje nakon protesta poljoprivrednika ovog ljeta, rekao je da je zatvaranje velikih proizvođača azota „manje od dva zla“ i da je ključno za ispunjavanje zakonskih uslova.

„Mjere su odlagane toliko dugo da nema drugog načina“, rekao je Remkes na predstavljanju svog izvještaja.

Takođe, on je pojasnio da bi poljoprivrednici mogli da promijene način rada, da se presele na novu lokaciju ili da zatvore fabrike uz pomoć, kako je rekao, velikodušne nadoknade. Dakle, ova izjava opovrgava izričitu tvrnju da će Vlada farmeriima prisilno oduzeti i uništiti farme. U tekstu se dodaje i sljedeće:

“Prisilnim smanjenjem broja stoke i farmi, kao i gnojiva koje se koristi u poljoprivredi, nizozemska vlada ima za cilj tobože smanjiti emisije dušikovih oksida iz poljoprivrede – kao odgovor na „krizu dušika“ koja zapravo ne postoji i koja samo služi kao izgovor za uvođenje tiranije i prisline nacionalizacija farmi”.

“Azotna kriza” u Holandiji nije izmišljena, nego je smanjenje zagađenja spojevima ovog elementa obaveza proizašla iz presuda Suda pravde Evropske unije i Višeg suda Holandije, koju vlasti novim odlukama nastoje implementirati

Prijedlog mjera za zaštitu životne sredine, predstavljen je još u junu, a podrazumijeva smanjenje zagađenja nitrogen dioksidom i amonijakom (oba spojevi azota/nitrogena) za 50% do 2030. godine, za koje holandski poljoprivrednici tvrde da disproporcionalno pogađaju ovu granu privrede, te da vlada pokazuje malo zabrinutosti za njihovu budućnost.

Deutsche Welle piše da ova površinom mala zemlja spada u poljoprivredne kolose, gdje je u južnim djelovima recimo broj svinja po kvadratnom kilometru daleko najviši u svijetu. Samo Sjedinjene Države izvoze više agrarnih proizvoda od Holandije, gledano po vrijednosti.

Da se mjere za zaštitu životne sredine u Holandiji, zasnovane na navodno izmišljenoj “azotnoj krizi”, predstavljaju netačno kao otimačina zemlje poljoprivrednicima, a što se tumači teorijom zavjere o implementaciji “Agende 2030” i “Velikog reseta” pisale su ranije naše kolege sa portala Raskrinkavanje.ba.

Holandska vlada je još 2015. godine uvela sistem izdavanja dozvola za azot, kao mjeru za ograničavanje emisije ovog elementa. No kako navodi Science, ovaj sistem nije zadovoljio ekološke aktiviste/kinje i grupe. Oni su tužili vladu pred Sudom pravde EU, koji je 2018. godine presudio u njihovu korist, kritikujući sistem dozvola kao neadekvatan. Isto je 2019. godine uradio i holandski Viši sud, koji je ukinuo sistem izdavanja dozvola i vladi naložio preduzimanje dugoročnih mjera za smanjenje emisija azota. 

U tekstu se citira i politička komentatorka Eva Vlaardingerbroek koja (u priloženom video snimku) između ostalog kaže da su u Holandiji na vlasti lopovi i lažovi koji imaju pik na zemljoradničku zemlju, da elite ne žele da imamo nezavisnu kontrolu nad našom hranom, da se azotna kriza koristi za oduzimanje prava…

Vlaardingerbroek je u ovoj godini bila sagovornica poznatih desničarskih aktivista u medijskom svijetu – poput Tuckera Carlsona sa konzervativne američke televizije Fox News. U svom gostovanju u njegovoj emisiji “Tucker Carlson Tonight” ona je na sličan način tvrdila da su motivi novih mjera otimačina zemlje od poljoprivrednika kao dio plana “Velikog reseta”, uvođenja komunizma i smještaja migranata na “otetoj” teritoriji, dodaje se u analizi portala Raskrinkavanje.ba.

Nakon toga imala je i komentare o posljedicama vakcinacije protiv Covid-19, sugerišući na “veoma čudan” porast u zdravstvenim komplikacijama među mlađom populacijom, gostujući u programu britanske televizije GB News, koja je takođe naklonjena desničarskim političkim stavovima.

Dakle, kao što smo i objasnili i činjenično potkrijepili tvrdnja da iza odluke holandskih vlasti o smanjenju stočnog fonda stoji plan o izazivanju gladi nije tačna, već za to postoji razlog – zaštita životne sredine.

Ova objava dobija ocjenu – teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.