Snimak zapaljene zgrade zabilježen na Filipinima, ne u Francuskoj

628

Protesti u Francuskoj su, kao i mnoge krize prije toga, pokrenuli plimu dezinformacija, pa su se prethodnih dana na društvenim mrežama dijelile razne fotografije i snimci koji uopšte nijesu nastali u toj zemlji.

Jedna od takvih prizora je i navodno zapaljena biblioteka u Marseju.

Više korisnika društvenih mreža podijelilo je ovu informaciju uz video, tvrdeći u objavama da su migranti iz Afrike zapaliti najveću biblioteku u Francuskoj.

“Francuska, Marsej. Gori biblioteka “Alcazar” sa preko milion knjiga…užas!!!

Hoće li stati ovo svetsko ludilo i divljaštvo!???”

Ovu vijest je prethodno objavio i portal Borba (čemu svjedoči printsreen objava sa Fejsbuka), međutim naknadno je obrisana.

Tačno je da je biblioteka Alkazar oštećena tokom nedavnih protesta u Francuskoj, odnosno polomljeni su prozori i ulazni hol, ali nije bilo nikakvog požara u/na zgradi. Biblioteka je ponovo otvorena za javnost 4. jula.

Snimak koji se širi društvenim mrežama i na kojem je prikazan požar na zgradi nastao je u Aziji. U pitanju je zgrada Centralne pošta koja se nalazi u glavnom gradu Filipina, odnosno Manili, a prepoznata je kao nacionalna znamenitost 2018. godine.

Brojni svjetski mediji su izvijestili o požaru koji je zahvatio zgradu Centralne pošte krajem maja. Dodatno, eksterijer francuske bibiloteke Alkazar, koja se pominje u objavama na društvenim mrežama, znatno se razlikuju od petospratne pošte u Manili, koja se nalazi duž obala rijeke Pasig.

Dakle, činjenica je da se na društvenim mrežama dijeli video uz pogrešnu informaciju o lokaciji na šta su ukazale i kolege iz Istinomera, kao i u pogrešnom kontekstu, produbljujući na taj način postojeći jaz u odnosu određenog dijela stanovništva prema migrantima.

Iz tog razloga, objave na društvenim mrežama ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article