Rita Ora nije provocirala Srbe zbog ispadanja sa SP u Kataru

1203

Svjetsko prvenstvo u fudbalu polako ulazi u završnicu. U Kataru imamo prilike da gledamo najbolje reprezentacije koje se bore za svjetsku slavu. Među onim koje su se kvalifikovale, ali nažalost i završile takmičenje, bila je i reprezentacija Srbije. Popularni “Orlovi” nijesu uspjeli da se domognu naredne faze, a mnogo pompe izazvao je meč protiv Švajcarske.

Godinama unazad susreti dva tima su pod budnim okom javnosti, najprije zbog fudbalera švajcarske ekipe, koji vuku albansko porijeklo.

Sa zelenog terena, “borba” se preselila u medije i na društvene mreže. B92 je nakon ispadanja “Orlova” objavio tekst, pod naslovom:

Rita Ora provocirala Srbe orlom? “Šta drugo očekivati od nje?”

Rita Ora je popularna britanska muzička zvijezda, porijeklom sa Kosova. Aktivna je na društvenim mrežama, pa i na Tik toku. Na njenom kanalu se našao video, u kojem koristi filter ptice (orla?), koja joj “slijeće” na ruku i koja po “slijetanju” umjesto lica ptice, ima njeno lice. To su problematizovali korisnici društvenih mreža, a zatim prenijeli i mediji.

U jednom Tvitu se navodi:

Draga Rita, zao mi je sto moram da ti ovo saopstim ali.. Albanije se nije kvalifikovala na SP 2022. Ne znam zasto te toliko pogadja sto Orlovi lete kuci. #caosvima

Tvit je objavljen trećeg decembra, dan nakon poraza Srbije od Švajcarske 2-3. Tekst B92 objavljen je petog decembra.

Sporno u svim navedenim objavama je to što je Rita Ora video sa filterom orla objavila 21-og oktobra, uz komentar:

Treba porazgovarati sa onim ko je napravio ovaj filter

Iz toga je jasno da popularna pjevačica nije provocirala Srbe, niti je aludirala na ispadanje “Orlova” sa prvenstva u Kataru.

Rita Ora, kao i njena koleginica i jedna od najvećih muzičkih zvijzeda današnjice, Dua Lipa, porijeklom su sa Kosova, gdje dobijaju brojne počasti.  Iz više navrata obije su rekle da su ponosne na svoje korijene. Da li zbog toga, ili zbog nečeg drugog, mediji i korisnici društvenih mreža u Srbiji pokušavaju da ih stave u pogrešan kontekst – to nije poznato. Poznato je da je Orin, navodno sporni video, objavljen mnogo prije nego što je iko mogao naslutiti da će Srbija izgubiti od Švajcarske i ispasti sa svjetskog prvenstva.

Ova objava dobija ocjenu – lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Edit: 9.12.2022.

Portal b92.net objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article