Nebrojeno puta smo pisali o raznim “nepočinstvima” koja se pripisuju Bilu Gejtsu, ili Džordžu Sorošu (kojeg su čak i sahranili). Ali, nekad glavni protagonista nije bitan. Priča se odvija sama od sebe, širi raznim kanalima i dolazi do ciljane publike.

Ako do sada nijeste čuli za kabalu i D.U.M.B.s, evo prilike. Kabala pripada formi misticizma, komplikovanom za objasniti. D.U.M.B.s je skraćenica za “Deep underground military bases”, odnosno – Duboke podzemne vojne baze. To dvoje zajedno čine nepresušnu teoriju zavjere, poput one iznešene u objavi, koja je šerovana više od 500 puta:

Hrana i piće koje je kabala pažljivo čuvala otkriveni su u podzemnim bazama koje bi mogle prehraniti cijeli svijet… Ovo je 14,2 MILIJARDE TONA najkvalitetnije hrane ikada!!!
Proučeni uzorci nisu otkrili nikakvu toksičnu supstancu kojom je hrana prosječnog čovjeka puna..!!

Uz ovaj opis objavljen je kolaž fotografija nečega što liči na vojne baze i na kojima se može pročitati D.U.M.B.s.

Teoretičari zavjere se, izgleda nijesu puno potrudili, jer je podatak o 14.2 miijarde tona bilo čega prosto nevjerovatan. A, nijesu se potrudili ni da u kolaž ubace neke malo manje poznate fotografije, kojima će pripisati zavjerenička svojstva.

Ono što se može vidjeti u spornoj objavi su fotografije iz švedskog podzemnog Muzeja avijacije u Geteborgu – Aeroseum, kao i podzemno skladište Springfield underground u državi Misuri. Svakako ne – lokaliteti gdje “kabala pažljivo čuva hranu i piće, koje bi mogle prehraniti cijeli svijet”.

O sponama između kabale i D.U.M.B.s već je pisao Politifact. Predmet njihove analize bio je video u kojem se nabrajaju brojne teorije zavjere, od hidroksihlorokina do Bila Gejtsa, u kojoj se kaže:

“U martu 2020., SAD su poslale 30 hiljada trupa u Evropu da pomognu pri iskopavanju “DUMBS”, poznatih kao Duboke podzemne vojne baze,” neidentifikovani narator videa kaže. “U pitanju je bila akcija oslobađanja djece žrtava trafikinga i hapšenja kabala članova duboke države.”

Ti navodi pripisuju se popularnom pokretu teorija zavjere, Qanon.

Ova objava dobija ocjene – lažna vijest i teorija zavjere.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article