satanizam-iz-fotosopa

Lideri najrazvijenijih zemalja svijeta svakodnevna su meta dezinformacija, što od političkih protivnika, što od medija koji ih ne podržavaju. Često ih javnost proglašava korumpiranima, nesposobnima, a došlo je do toga i da se proglašavaju “krivim” za satanizam.

Nedavno održani NATO samit u Madridu bio je u centru pažnje cijelog svijeta a sve zbog činjenice da se održavao dok se u Evropi vodi rat.

I dok su neki tumačili poruke sa samita, drugi su našli za shodno da fotošopiraju fotografije svjetskih lidera i dijele ih na Fejsbuku.

Kolekcija fotografija svjestkih lidera koja je postala viralna sadrži fotografije predsjednika Francuske Emanuela Makrona, premijera Kanade Džastina Trudoa, premijera Velike Britanije Borisa Džonsona i drugih kako u muzeju razgledaju umjetničke slike koje autori objave označavaju kao satanističke.

Prostom pretragom na internetu dolazi se do vijesti da lideri članica NATO-a zaista jesu posjetili umjetničku izložbu, ali se dolazi i do originalnih fotografija na kojima nema ni traga od takozvane „satanističke umjetnosti“.

Predsjednici i premijeri posjetili su čuveni muzej Prado gdje su razgledali umjetničke slike i tu je kraj svakom nagađanju da li je u pitanju satanizam i slične stvari.

I više je nego jasno da je u pitanju lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article