SZO neće krojiti zdravstvenu politiku pojedinačnih država

1244
szo

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i njen direktor Tedros Gebrejesus od početka pandemije koronavirusa na meti su teoretičara zavjere koji tvrde da je ova međunarodna zdravstvena organzacija dio skrivenih centara moći koji stoje iza pandemije.

Tako smo imali priliku da se upoznamo sa neutemeljenim tvrdnjama da je logo SZO satanistički, da je SZO priznala da su PCR testovi nepouzdani, da je zabranila djeci da se vakcinišu protiv kovida

Sve ovo nije bilo dovoljno, pa se otišlo korak dalje i plasirana je neutemeljena tvrdnja da će SZO, odnosno njen direktor dobiti velika ovlašćenja koja bi nadjačala politiku zdravstvene zaštite svake pojedinačne države.

Naime, u jednoj od objava koja je dospjela na naše govorno područje ova tvrdnja je plasirana kroz  četvorominutni video čije je glavni akter američki psihijatar Piter Bregin. Video koji je podijeljen je dio njegovog intervjua u podkastu Stiva Benona.

U isječku koji je podijeljen Bregin kaže da će novim američkim amandmanima koje sprema administracija  predsjednika Džoa Bajdena  direktor SZO dobiti „diktatorska ovlašćenja“ da može da uvede vanredne zdravstvene situacije.

SZO je pokrenula javni proces za preuređenje ključnog dokumenta Međunarodnih zdravstvenih propisa.

Ta pravila definišu kako će međunarodna zajednica odgovoriti na buduću pandemiju, a o njima se raspravljalo na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini koja je održana od 22.do 28 maja.

Napor da se ona pravila unaprijede proističu iz kritika da je SZO trebalo previše vremena da proglasi vanredno stanje u javnom zdravstvu zbog COVID-19 i da je previše odlagala Kinu.

Administracija aktuelnog američkog predsjednika je, prema pisanju tima za provjeru činjenica USA today, je u januaru ove godine izradila nacrt amandmana na Međunarodne zdravstvene propise, pravno obavezujući sporazum između 196 zemalja za otkrivanje i prijavljivanje događaja u javnom zdravlju, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Dalje se istiiče da je direktor Globalnog zdravstvenog programa u Savetu za spoljne odnose Tomas Boliki,  za USA today, objasnio da će amandmani suštinski modifikovati procedure i ubrzati proces kojim zemlje izveštavaju o zdravstvenim događajima.

AP je obradio ovu temu gdje je ukazao da zdravstveni propisi SZO ne krše donošenje odluka u SAD-u.

U video objavi Bregin navodi i da je ovaj scenario „dio globalizma, elitističke globalne kontrole koju je objavio u Kovid19 i globalni predatori“.

Pošto tvrdnja  da će SZO, odnosno njen direktor Tedros Arhan dobiti velika ovlašćenja koja bi nadjačala politiku zdravstvene zaštite svake pojedinačne države nije tačna ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Dajemo i ocjenu “teorija zavjere”.Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article