SZO neće krojiti zdravstvenu politiku pojedinačnih država

1482
szo

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i njen direktor Tedros Gebrejesus od početka pandemije koronavirusa na meti su teoretičara zavjere koji tvrde da je ova međunarodna zdravstvena organzacija dio skrivenih centara moći koji stoje iza pandemije.

Tako smo imali priliku da se upoznamo sa neutemeljenim tvrdnjama da je logo SZO satanistički, da je SZO priznala da su PCR testovi nepouzdani, da je zabranila djeci da se vakcinišu protiv kovida

Sve ovo nije bilo dovoljno, pa se otišlo korak dalje i plasirana je neutemeljena tvrdnja da će SZO, odnosno njen direktor dobiti velika ovlašćenja koja bi nadjačala politiku zdravstvene zaštite svake pojedinačne države.

Naime, u jednoj od objava koja je dospjela na naše govorno područje ova tvrdnja je plasirana kroz  četvorominutni video čije je glavni akter američki psihijatar Piter Bregin. Video koji je podijeljen je dio njegovog intervjua u podkastu Stiva Benona.

U isječku koji je podijeljen Bregin kaže da će novim američkim amandmanima koje sprema administracija  predsjednika Džoa Bajdena  direktor SZO dobiti „diktatorska ovlašćenja“ da može da uvede vanredne zdravstvene situacije.

“Ono što se dogodilo su amandmani koji su kreirani u našem Ministarstvu zdravstva od strane naše Vlade. Uklonili smo sva ograničenja od Tedrosa …. Uklonili su mu ograničenja za proglašenje vanredne zdravstvene situacije u zemlji. On sada može proglasiti vanrednu zdravstvenu situaciju u bilo kojoj zemlji, ako amandman prođe u razdoblju od 22. do 28. maja. Onda on može proglasiti vanrednu zdravstvenu situaciju u zemlji, bez konsultacije sa zemljom, bez dobijanja informacija od zemlje i ako se zemlja opire, onda u roku od 24 do 48 sati, može početi mobilizaciju svih sredstava UN-a protiv zemlje koja se opire reći da ima vanrednu  zdravstvenu situaciju koja bi mogla uticati na druge nacije. I on će imati široko otvorenu moć… Od njega prave diktatora putem deklaracije o  vanrednim zdravstvenim situacijama i onda on može mobilizirati mnoge različite organizacije unutar UN-a i sam UN može preduzeti akcije. I Svjetska banka je dio UN-a, povezana sa UN-om ,takođe I MMF, tako da mogu vršiti finansijski pritisak na zemlje,tako da je ovo izdajnički set  amandmana’, navodi Bregin .

SZO je pokrenula javni proces za preuređenje ključnog dokumenta Međunarodnih zdravstvenih propisa.

Ta pravila definišu kako će međunarodna zajednica odgovoriti na buduću pandemiju, a o njima se raspravljalo na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini koja je održana od 22.do 28 maja.

Napor da se ona pravila unaprijede proističu iz kritika da je SZO trebalo previše vremena da proglasi vanredno stanje u javnom zdravstvu zbog COVID-19 i da je previše odlagala Kinu.

Administracija aktuelnog američkog predsjednika je, prema pisanju tima za provjeru činjenica USA today, je u januaru ove godine izradila nacrt amandmana na Međunarodne zdravstvene propise, pravno obavezujući sporazum između 196 zemalja za otkrivanje i prijavljivanje događaja u javnom zdravlju, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

„Ovaj sporazum ne dozvoljava SZO da diktira nacionalnu politiku zdravstvene zaštite ili kreira obavezujući zakon u SAD ili bilo kojoj državi, kaže Lorens Gostin, direktor saradničkog centra SZO za nacionalno i globalno zdravstveno pravo Univerziteta Džordžtaun“, navodi USA today.

Dalje se istiiče da je direktor Globalnog zdravstvenog programa u Savetu za spoljne odnose Tomas Boliki,  za USA today, objasnio da će amandmani suštinski modifikovati procedure i ubrzati proces kojim zemlje izveštavaju o zdravstvenim događajima.

AP je obradio ovu temu gdje je ukazao da zdravstveni propisi SZO ne krše donošenje odluka u SAD-u.

U video objavi Bregin navodi i da je ovaj scenario „dio globalizma, elitističke globalne kontrole koju je objavio u Kovid19 i globalni predatori“.

Pošto tvrdnja  da će SZO, odnosno njen direktor Tedros Arhan dobiti velika ovlašćenja koja bi nadjačala politiku zdravstvene zaštite svake pojedinačne države nije tačna ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Dajemo i ocjenu “teorija zavjere”.Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article