Slučaj logo SZO – Ni govora o satanističkoj simbolici

2516
logo-szo-lazna-vijest

Simbole, poruke, pa i osjećanja različito tumačimo. I to je jedna od osnovnih ljudskih sloboda, sve dok namjerno ili iz nehata svojim viđenjima ne ugrožavamo mir i ne dižemo paniku.

Upravo je to uradio, nama odavno poznat profil na Fejsbuku, objavivši snimak ekrana koji dalje vodi do izvora fotografije. Sa desne strane je logotip Svjetske zdravstvene organizacije i još nekoliko sličnih simbola, a sa lijeve jedan od Sotoninih predstavnika. Kako izgleda, ovi kritičari sugerišu da SZO koristi vražju simboliku u svom vizuelnom identitetu.

“EVU JE PREVARILA ZMIJA, A VAS MEDICINA
NIJE SLUČAJNO U DARVINOVOJ ŠKOLI AKO ŽELITE NEŠTO DA KAŽETE DIŽETE DVA PRSTA U IME ANTIHRISTA”, tvrdi se u objavi.

Na sličnom primjeru smo pojasnili da logo SZO, kao ni drugih zdravstvenih ustanova, apoteka i svih institucija iz sfere medicine ne simbolizuje đavola, već upravo medicinsku profesiju.

Iako je dosta različitih legendi koje se vežu za simbol zmije i štapa, ono što je zajedničko jeste to da ta oznaka potiče iz Grčke mitologije i da se odnosi na boga medicine Asklepija koji je u iscjeljivanju ljudi koristio zmije. To prikazuje i logo SZO.

Sa druge strane ,,antihrist” na fotografiji je Bafomet poznat još pod nazivom Mendesov jarac, a u ovoj priči predstavljen je kao statua koju je otkrio Satanistički hram u Detroitu 2015. godine. Primjetićemo mnoštvo simbola poput rogova, krljušti, pentagrama, jarčeve glave, koji su teoretičarima bili povod za diskusiju, ali jedan koji se nalazi na sredini stomaka korisnici društvenih mreža su istakli i uporedili sa medicinskim oznakama. Taj element našao se pod lupom stručnjaka.

Francuski okultista Elifas Levi zapisao je ,,Prut koji stoji na mjestu genitalija simbolizuje vječni život, tijelo pokriveno krljuštima vodu, polukrug iznad toga atmosferu, a perje iznad toga volatilno. Čovječanstvo je predstavljeno sa dvije dojke i dvospolnim rukama te sfinge okultnih nauka.” 

Bafometov falus je u stvari Hermesov kaducej, odnosno štap isprepletan sa dvije zmije što simbolizuje hermetizam. Egzoterijski to predstavlja aktiviranje čakre uz pomoć zmijske moći. Takođe, simbolizuje trgovinu, pregovore i reciprocitet.

U nekom trenutku su se ta dva simbola pomiješala i zmije su napravile pravu zbrku, a još se tome pridružio đavo. Ali, kaducej, odnosno, štap kod paganskog idola nije isti simbol koji se koristi u logotipu SZO. Jedna zmija oko štapa – to je simbol medicine, iako je prema nekim istraživanjima Hermesov kaducej iliti dvije zmije sa krilima u modernom vremenu poprimio medicinsku konotaciju, međutim, kako se navodi, to je rezultat nesporazuma i zabune. Ipak, kada je u pitanju znak na Bafometovom krilu, nema nijednog validnog tumačenja ili mišljenja da je u bilo kakvoj korelaciji sa ovom naučnom disciplinom, čak ni kaducej nije potpun.

Shodno tome, u pitanju su različiti znakovi, pa je tvrdnja da SZO koristi sotonističku simboliku u svom logotipu lažna.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article