Logo Instituta za javno zdravlje simbolizuje medicinu, a ne đavola

1988

Svaki čovjek ima različit pogled na svijet, što je najlakše objasniti bezbroj puta ponovljenom tezom da optimista vidi “ do pola punu”, a pesimista “do pola praznu” čašu vode.

Međutim, osim pomenutih, postoje i ljudi, koji u gotovo svakoj pojavi vide teoriju zavjere, te navodno zlobnu i pogubnu poruku koja je poslata u uvijenoj formi.

A kako funkcionišu oni koji izvrćući opšte poznate činjenice, prave senzacije na društvenim mrežama, najlakše je pojasniti  Fejsbuk objavom, koja je “svjetlost dana” ugledala 9. decembra protekle godine.

Na profilu je podijeljen logotip crnogorskog Instituta za javno zdravlje, uz “pojašnjenje” da se na njemu nalazi “zmija lažljivica, koja se iz vatre uzdiže na slobodu”, te da će “zmija koja je prevarila Adama prevariti i vas”.

“Na neki način cijenim amerikance kada naprave logo satane. Prvo zbog toga jer su oni stvarni satanisti i zbog toga jer vješto prikriju znak. Ali pogledajte ove naše đetiće bijednike, oni hoće takođe da budu tajni, misteriozni i transcedentni, a nemaju pojma ništa o duhovnom svijetu. Oni samo prate svjetsku modu, preslikavaju ono što shvate njihovom bolesnom glavom da je cool, ali ipak jasno daju do znanja da jesu na strani zla.”  tvrdi se u objavi uz sočnu kletvu:

“Da Bog da ih Bog prepustio đavolima, da Bog da im đavoli nerazdvojni drugovi bili.”

Osim što je izostavljeno pojašnjenje kako je izveden zaključak da su Amerikanci satanisti, te da su “naši đetići bijednici na strani zla”, pogrešno je protumačen znak Instituta za javno zdravlje.

Podsjetimo, amblem Svjetske zdravstvene organizacije je odabrala Prva svjetska zdravstvena skupština još davne 1948. godine, a sastoji se od simbola Ujedinjenih nacija i štapa oko kojeg se uvija zmija.

Naime, štap sa zmijom je više od 2400 godina bio simbol medicine i medicinske profesije.

Potiče iz priče o Asklepiju, kojeg su stari Grci poštovali kao boga medicine i za koga se vjerovalo da su ga tajnama liječenja naučile zmije, koje su za Grke bile sveta bića mudrosti, iscjeljenja i uskrsnuća. Asklepije je, inače, bio toliko uspješan u spasavanju života da se, prema legendi, Had, bog podzemnog svijeta, požalio na njega vrhovnom bogu Zevsu koji je, u strahu da bi  ljude mogao učiniti besmrtnima, Asklepija ubio udarom groma.

Uz Asklepijev štap obmotan zmijom, Higijina čaša čija je drška obmotana zmijom je od najstarijih i najvažnijih simbola vezanih za zapadnu medicinu i farmaciju. Higija je bila grčka boginja zdravlja, higijene i Asklepijeva saradnica i ćerka. Originalna Hipokratova zakletva počinje zaklinjanjem Apolonu, Asklepiju, Higiji i Panakeji.

Razgovarajući sa strukom, možete čuti da zmiju sa štapom i bez štapa, plavu ili crvenu, na logotipu institucija koje se bave liječenjem ljudi, doktori isključivo doživljavaju kao simbol njihove profesije, što je slučaj i sa znakom crnogorskog Instituta za javno zdravlje.  

Uzimajući u obzir navedene činjenice, ovoj objavi dajemo ocjenu „teorija zavjere“.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.