Stoltenberg pogrešno interpretiran nakon izlaganja u Davosu

358

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, govorio je na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, na panelu pod nazivom “Obezbjeđivanje nesigurnog svijeta”. Govorio je o globalnim izazovima, a naročito o Ukrajini.  

Njegovo izlaganje o Ukrajini istrgnuto je iz konteksta, pa se na društvenim mrežama može pročitati neprecizna tvrdnja

WEF Davos 2024. Godine 
“Jedini put do mira je kroz više oružja, više rata” i verovatno više smrti.-Jens Stoltenberg 
OVI LJUDI SU JEBENO LUDI 

Ovako postavljena teza zvuči kao da Stoltenberg “navija” da se rat oduži. Međutim, uvidom u njegov govor stiče se prava slika onoga što je rekao:  

“… ono što možemo da uradimo je da ne predviđamo sa sigurnošću šta će se dogoditi. Ali ono što možemo da uradimo je da samo maksimiziramo vjerovatnoću da će predsjednik Putin u nekoj fazi shvatiti da će nastavak ovog rata imati previsoku cijenu. A onda u nekoj fazi mora da sjedne i pregovara o nekoj vrsti pravednog, trajnog mira u kojem Ukrajina preovladava kao suverena nezavisna nacija.  

A paradoks je da ako želimo da se to desi, miran i pravedan kraj ovog rata, put do toga je više oružja u Ukrajini. Dakle, što smo vjerodostojniji u našoj vojnoj podršci, veća je vjerovatnoća da će diplomate uspjeti. Jer ono što se dešava za pregovaračkim stolom sa diplomatama je tako usko povezano sa situacijom na bojnom polju. Nema naznaka da Putin sada planira mir, ali hoće kada shvati da nećemo odustati, da imamo vojnu snagu da podržimo Ukrajinu. A onda ćemo sjesti i diplomate mogu da preuzmu.” 

Stoltenberg je i ranije pozivao na veću podršku Ukrajini u naoružanju, a zemlje članice NATO-a su do sada poslale oko 100 milijardi eura vojne pomoći, kako bi se Ukrajina odbranila od ruske agresije. 

Ova objava dobija ocjenu – manipulacija činjenicama.  

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article