Funkcija kancelara Njemačke, ko god da je obavlja, često je na meti dezinformcija. Govorilo se o tome da je Olaf Šolc u srodstvu sa SS generalima, kao i da je dao paušalne, odnosno netačne informacije vezane za sankcije Rusiji. Još jednom se našao u žiži evropskih, ali i regionalnih medija, koji mu pripisuju nešto što, ne da nije rekao, već je rekao nešto sasvim suprotno.

Regionalnim medijima kruži naslov:

Isti tekst brzo su podijelili korisnici društvenih mreža.

“Ova” evropska država je Poljska. U tekstu se navodi:

Narativ je krenuo tako što je u medijima osvanula informacija da Poljska potražuje 1.3 milijardi dolara ratnih reparacija. U sličnom terminu poklopilo se Šolcovo gostovanje na jednoj konferenciji, gdje je govorio o ratu u Ukrajini, ali se obratio i Poljacima i nekadašnjem premijeru te zemlje Donaldu Tusku, koji je takođe govorio na istom događaju. U svjetlu rata u Ukrajini, Šolc je rekao:

Dakle, Šolc je jasno rekao da je granica “zakucana”, tako da nije govorio o njenom prekrajanju. Međutim, neki poljski mediji i političari pogrešno su interpretirali Šolca, pa je stvorena konfuzija.

Oglasio se i šef poljskog biroa za nacionalnu bezbjednost, Pavel Soloh, koji jeste zatražio pojašnjenje od Šolca, kao što je preneseno u spornom tekstu. Ali, sami transkript Šolcovog govora je dokaz da je sve pojašnjeno. On nije govorio o prekrajanju granica sa Poljskom, a naročito ne u svjetlu potraživanja ratnih reparacija od strane Poljske.

Zbog navedenih činjenica, ova informacija dobija ocjenu – lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.