solc-prezime

Za kreiranje dezinformacija nekad je dovoljna i najmanja sličnost između određenih pojava, događaja ili recimo ličnosti koja posluži kao „udica“ pomoću koje se želi plasirati određeni sadržaj. Ukoliko dvije osobe imaju isto prezime tim bolje –  dezinformatori će to nužno protumačiti kao rodbinsku vezu i pokušati da nas ubijede u vjerodostojnost svog (pogrešnog) mišljenja.

„Ideologija ostaje u genima“ opis je koji prati fotografiju objavljenu na Facebooku na kojoj su spojeno prikazani oficir nacističke SS jedinice Fric fon Šolc i aktuelni njemački kancelar Olaf Šolc.

Tvrdnje poput ove, kojom se aludira da je njemački kancelar potomak nacističkog oficira nijesu novost, već su se ranije pojavljivale i na Telegramu kad je jedan korisnik tvrdio da je general-potpukovnik Vafen SS divizije, Fric fon Šolc, zapravo djeda aktuelnog kancelara Njemačke Olafa Šolca.

Međutim, riječ je o netačnim tvrdnjama.

Čovjek na slici lijevo je Fric fon Šolc, austrougarski oficir rođen 1896. godine. Pridružio se SS-u 1933., a poginuo je boreći se protiv sovjetske armije 1944. Ovaj oficir nije imao djece, navodi njemačka novinska agencija DPA.

Portparol njemačke vlade je za Dojče vele (članak na srpskom jeziku dostupan ovdje) istakao da je ova tvrdnja „potpuna besmislica”, jer je otac Olafa Šolca rođen 1935. godine, a njegovi baba i djeda su radili na željeznici u hamburškoj luci.

Prema jednoj veb stranici koja vodi zapise o njemačkim imenima, Šolc je često ime u Njemačkoj, sa oko 30.000 ljudi koji nose to prezime širom zemlje.

Dojče vele dalje navodi i da su tvrdnje da je aktuelni njemački kancelar imao „djeda nacistu” po svemu sudeći potekle od ruskog oligarha, Jevgenija Prigožina.

„Ocigledno ljut zbog toga što je Šolc odbacio ruske tvrdnje o genocidu u istočnoj Ukrajini, Prigožin je tvrdio da dio visoko pozicioniranih njemačkih zvaničnika potiče direktno od članova nacističkog SS-a”, naveo je ovaj portal.

CNN je objavio da je Prigožin povezan sa „Agencijom za internet istraživanja“ koja se smatra odgovornom za ruske „fabrike trolova“ društvenih mreža koje su ranije pokušavale da utiču na američke izbore.

Da nema dokaza da je djed njemačkog kancelara bio pripadnik nacističke SS jedinice objavile su i naše kolege sa portala Raskrikavanje.rs.

Imajući u vidu da se ovaj sadržaj temelji na lažnim tvrdnjama o genetskoj povezanosti muškaraca koji zapravo imaju samo isto prezime, ocijenili smo ga kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article