Spomenik Medlin Olbrajt nije na Cetinju, već u Prištini

3254
medlin-olbrajt-pristina

Nedavna vijest o smrti bivše američke državne sekretarke Medlin Olbrajt prilično je podijelila javnost na prostoru bivše Jugoslavije.

Tako smo imali priliku da se uvjerimo da dok jedni  žale, drugi slave povodom njene smrti, kriveći je za NATO bombardovanje Jugoslavije 1999. godine tokom kojeg je bila na istaknutoj funkciji.

U danima nakon smrti Olbrajt, na društvenim mrežama mogli smo vidjeti razne objave na tu temu, a nerijetko je plasiran i lažan sadržaj.

Primjer za to je Fejsbuk post jedne stranice u kojoj je podijeljena fotografija spomenika Medlin Olbrajt uz tvrdnju da se on nalazi na Cetinju.

„Danas smo tačno u podne na Cetinju otkrili spomenik Madlen Olbrajt“, opis je fotografije spomenika Olbrajtovoj. Preko fotografije stoji i tag mjesta – Cetinje Crna Gora.

Ovaj post privukao je veliki broj reakcija i komentara, međutim fotografija spomenika Olbrajt, iako autentična, ne dolazi sa Cetinja.

Naime, spomenik bivšoj državnoj sekretarki SAD nalazi se na Kosovu, tačnije u Prištini. Do te informacije dolazimo pretragom fotografije, koja nas vodi do sajta Alamy.

Svečano otkrivanje biste Medlin Olbrajt dogodilo se 12. juna 2019. godine, o čemu svjedoči Fejsbuk objava kosovske NVO „Kosovski centar za diplomatiju“.

„Statua bivšoj američkoj sekretarki Medlin Olbrajt svečano je otvorena u Prištini, u znak zahvalnosti za njenu ulogu u oslobađanju Kosova. Kosovo ostaje zahvalno svim svojim saveznicima i prijateljima“, opis je objave u kojoj su podijeljene fotografije sa svečanog predstavljanja spomenika, kojem je tada prisustvovala Olbrajt, zajedno sa bivšim američkim predsjednikom Bilom Klintonom.

O tom događaju pisali su tada i portali u regionu.

„U okviru obilježavanja 20. godišnjice ulaska NATO trupa na Kosovu, organizovana je šetnja visokih međunarodnih zvaničnika i lidera Kosova od trga „Skenderbeg“ do trga „Olbrajt“, gdje je i otkrivena bista bivše američke sekretarke“, objavio je portal Danas.

Uvidom u činjenice koje nam nedvosmisleno potvrđuju da se od 2019. spomenik Medlin Olbrajt iz Fejsbuk posta koji smo analizirali nalazi u Prištini, zaključujemo da je na Fejsbuku plasirana lažna vijest u kojoj se tvrdi da je na Cetinju postavljena bista u čast nedavno preminule bivše američke državne sekretarke.

Zbog toga pomenuti post dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article