Stara laž, novi FB post: Nepostojeća tužba protiv SZO zbog zaprašivanja

306

Teorija o zaprašivanju i kemtrejlsima jedna je od najzastupljenijih među dezinformatorima. Redovno se “ažurira” dokazima, najčešće fotografijama, a ovog puta i navodnom tužbom koju su Poljska, Švedska i Norveška podnijele protiv Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) zbog, kako se tvrdi na društvenim mrežama, “inficiranja” Evrope. Kako bi tvrdnja izgledala vjerodostojnije kao njen izvor navedena je agencija Rojters. 

U skrinšotu koji se dijeli na Fejsbuku navodi se sljedeće: 

„Izvanredno! Poljska, Švedska i Norveška podnose tužbu protiv WHO za inficiranje Evrope. Ovo je Reuters izdao. Zatvoreni piloti su priznali da su zaprašivali kemikaliju koja uzrokuje hemijsku upalu pluća“. 

Ova vijest nije tačna. 

Još prije tri godine smo ukazali da Poljska, Švedska i Norveška nisu tužile SZO, a da je netačna i informacija da je Rojters objavio priznanje pilota o zaprašivanju okruženje avionima kojima su upravljali. 

Da ponovimo kako smo raskrinkali ove netačne tvrdnje – prvenstveno, na veb sajtu Rojtersa nije dostupna informacija o tužbi protiv SZO, niti informacija o navodnom priznanju privedenih pilota. 

Jedina dostupna informacija o tužbi protiv SZO podnijeli su građani Sjedinjenih Američkih Država. Tri građanina savezne američke države Njujork tužili su SZO zbog neefikasnog odgovora na pandemiju koronavirusa i učestvovanju u zataškavanju vijesti o novom virusu, zajedno s Kinom.  

Što se tiče tvrdnje da su Poljska, Švedska i Norveška podnijele tužbu, takođe je opovrgnuta, a više regionalnih i stranih fakt-čekera se već bavilo sličnim objavama. 

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske je, u izjavi za strane fakt-čekere, još 2020. godine demantovalo tvrdnje da je ta država tužila SZO.  

Takođe, austrijski faktčekeri utvrdili su da je fotografija aviona iskorištena za objavu, preuzeta sa interneta. Njen autor je fotograf Vilijan Eplton, a dostupna je na veb sajtu Airliners.net

Dakle, sto puta ponovoljena laž ne postaje istina, jer dokazi jasno upućuju da piloti nisu zaprašivali Evropu, niti su iz tog razloga hapšeni, a Poljska, Švedska i Norveška nisu tužile Svjetsku zdravstvenu organizaciju. 

Objavi dajemo ocjenu lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article