Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je kontstano meta različitih izmijenjenih fotografija, montiranih video snimaka kojima se manipuliše u zavisnosti od teme ili aktuelnog političkog momenta. 

Posljednjih dana društvenim mrežama kruži video snimak koji navodno prikazuje ukrajinskog predsjednika kako pleše. 

Objave na Fejsbuku (1, 2) prati i uvredljiv komentar: 

“Zelenski 2018 godine.  Mala, svirepa, raspala pederčina je u međuvremenu postala jedan od najvećih krvnika u modernoj istoriji”. 

U videu mogu se uočiti detalji koji “bodu” oči dok gledate snimak Zelenskog kako igra. Čudna reprodukcija ruku i lica predsjednika Ukrajine na snimku, kao i usklađenost njegovog tijela ukazuju na mogućnost da video nije autentičan. 

Sumnju potvrđuje originalni video plesača na identičnom događaju, a pretpostavićete da lik tog plesača nema veze sa predsjednikom Ukrajine. 

Originalni video je objavljen na Tik Toku nalogu u oktobru 2020. godine. 

Na osnovu drugog sadržaja koji korisnik te društvene mreže objavljuje, pod korisničkim imenom “Vusaaal”, moguće je zaključiti da se bavi plesom. 

Identična pozadina, koreografija i odjevna kombinacija na originalnom snimku dokazuju da je video izmijenjen. 

Snimkom Zelenskog dok pleše bavili su se i kolege iz Full Fact-a, AFP-a, dok je Stop Fake ukazao u svojoj analizi, koristeći softver za digitalnu forenziku, da je video editovan i da je u pitanju deep fake.  

Aktuelni predsjednik Ukrajine jeste prije ulaska u “političke vode” radio u zabavnoj industriji, ali kao što smo dokazali prethodno, ovaj video ne prikazuje stvarno Zelenskog, već je njegov lik naknadno dodat. 

Objavu ocjenjujemo ocjenom lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article