Laž htjeli da pripišu Rojtersu: Nije bilo zaprašivanja i tužbe protiv SZO

Kada žele da upakuju laž da bude što uvjerljivija, dezinformatori ne prezaju da je pripišu renomiranim imenima u medijima. Na ovaj način se pokušalo Rojtersu pripisati da je objavio nešto što nema veze sa istinom. Fejsbukom se dijeli objava na kojoj se vidi kako avion navodno zaprašuje stanovništvo, uz navodne fotografije iz aviona na kojima …

1596

Kada žele da upakuju laž da bude što uvjerljivija, dezinformatori ne prezaju da je pripišu renomiranim imenima u medijima. Na ovaj način se pokušalo Rojtersu pripisati da je objavio nešto što nema veze sa istinom.

Fejsbukom se dijeli objava na kojoj se vidi kako avion navodno zaprašuje stanovništvo, uz navodne fotografije iz aviona na kojima se vidi neka vrsta kontjnera uz poruku:„Izvanredno! Poljska, Švedska i Norveška podnose tužbu protiv WHO za inficiranje Europe. Ovo je Reuters izdao. Zatvoreni piloti su priznali da su zaprašivali kemikaliju koja uzrokuje hemijsku upalu pluća“.

Ova objava, kako su pojasnile kolege iz Istinomera, širila se i na bugarskom i njemačkom jeziku.

Na sajtu Rojtersa ovakve objave, naravno nema, što su utvrdili makedonski faktčekeri.

Austrijski faktčekeri utvrdili su da  je fotografija aviona djelo fotografa Vilijana Epltona, a može se pronaći na sajtu Airliners.net. Riječ je o avionu Boing 747-273C kompanije Evergreen International Airlines, koji se koristi kao vatrogasna letjelica.

Dakle, niko nije zaprašivao Evropu, piloti nijesu hapšeni, tri države nijesu tužile Svjetsku zdravstvenu organizaciju, a fotografija je jednostavno „skinuta“ sa interneta.

Ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

13/01/2021

Ocjena:

Lažna vijest