Trobojka fotošopirana na šljem ruskog vojnika

508

Agresija Ruske Federacije na Ukrajinu učinila je da percepcija latiničnog slova Z bude zauvijek promijenjena. Razlog za to leži u činjenici da je upravo ovo slovo postalo simbol ruske invazije koji se sprovodi nad susjednom zemljom.

Ovo slovo postalo je obilježje na ruskim tenkovima i vojnim vozilima, dio je i opreme ruskih vojnika, a imali smo priliku da se uvjerimo i kako ono sve češće biva istaknuto na odjevnim predmetima onih koji podržavaju Rusiju.

Na Fejsbuku se dijeli fotografija ruskog vojnika, sudeći prema kojoj on na šlemu ima istaknutu zastavu Rusije, slovo Z, ali i zastavu koju dio građana Crne Gore ističe na skupovima, odnosno trobojku sa dvoglavim orlom.

Pomenuta fotografija objavljena je na profilu „Njegoš Urbani“, a na njoj se nalazi hashtag „Slika dana“.

Kao što to često biva, ona se dijeli bez sumnje u vjerodostojnost, pa smo pretragom iste utvrdili činjenice koje ukazuju na to da je po srijedi montaža, te da ruski vojnik na šlemu nema istaknutu trobojku sa orlom.

Naime, spornu fotografiju najprije smo uočili u članku koji je objavljen na sajtu ruske verzije čuvenog medija Dojče Vele.

Ona je poslužila kao ilustracija za tekst pod naslovom „London: Ruske trupe povučene sa sjevera Ukrajine“. Ono što je primjetno jeste da se radi o istoj slici koja je podijeljena na fejsbuku, međutim na originalnoj naravno nema crnogorske trobojke. Kao izvor fotografije potpisan je Sputnik.

Google pretragom, istu sliku pronalazimo na još najmanje pet mjesta. Ponovo je riječ o originalnoj verziji na kojoj pored slova Z i zastave Rusije ne primjećujemo bilo kakav drugi simbol.

Uprkos činjenici da u Crnoj Gori postoji veliki broj ljudi koji podržavaju invaziju Rusije na Ukrajinu, za sada nema dokaza da ruski vojnici na svojoj opremi nose bilo kakav crnogorski simbol, a fotografija koja to sugeriše nesumnjivo je lažna.

Upravo zbog toga objavu sa fejsbuka označili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.