Šamar Makronu „doletio“ iz prošle godine

804

Politički lideri velikih zemalja pod konstantnom su pažnjom javnosti, dobijaju kritike od strane neistomišljenika, a neki su znali da pretrpe i fizičke napade.

Jedan od takvih je predsjednik Francuske Emanuel Makron. Na društvenim mrežama dijeli se video na kojem se vidi kako je Makrona, preko zaštitne ograde, ošamarila, navodno, žena.

„Postao je kanta ja nabijanje vako ce svi Politicari  ! Iduçi put mu je KO“

Pored korisnika društvenih mreža ovu informaciju objavili su i portali In4s, Republika, Adria.tv, Banjaluka24, Bl portal, pod naslovima:

MAKRON PONOVO NAPADNUT U DROMU! Prišao ogradi i ”popio” šamar! (VIDEO)

VIDEO – Makron ponovo napadnut: Prišao ogradio i dobio šamar

MAKRON PONOVO NAGRABUSIO dobio šamar, reagovalo obezbjeđenje (VIDEO)

Gde god se pojavi “popije“ šamar: Makron doživio incident u Dromu

Činjenica je da Makron jeste pretrpio šamar, ipak netačno je da se to desilo tokom ovog mjeseca kako se tvrdi u pojedinim medijima i fejsbuk objavama.

Kako je objavio Rojters, događaj se odigrao još u junu 2021. godine. I Makrona nije ošamarila žena već muškarac. I AP je prenio da je Damien Tarel zbog napada na Makrona koji se desio u junu 2021. godine osuđen na četiri mjeseca zatvora.

AP je tada objavio da je Tarel, koji je sebe opisao kao, desničara patriotu, objasnio da je Makrona udario „impulsivno i neplanirano“, te da je napad izazvan „propadanjem Francuske“.

Dakle, kako je jasno da se radi o starom snimku ova objava dobija ocjenu manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Takođe, objava dobija i ocjenu reciklaža. Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja.

Edit: 14.2.2023.

Portal Adria.tv objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.