Veliboru Džomiću nije zabranjen ulazak u Crnu Goru

880

Praksa zabrane ulaska u Crnu Goru određenim licima u poslednje vrijeme vrlo je česta. Ta tema naročito je aktuelizovana nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova po nalogu ANB-a nedavno zabranilo ulaz u državu za 28 lica koja su, kako se sumnja, dio špijunske mreže koja je sarađivala sa ruskom tajnom službom.

U vezu sa ovom temom nedavno se dovodio i sveštenik Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Velibor Džomić, što je bio povod da pojedini mediji sada objave informaciju da je on viđen u Podgorici uprkos navodnoj zabrani ulaska.

Pojedini mediji su još 21. oktobra objavili da je Džomiću, zajedno sa igumanom manastira Dajbabe Danilom Išmatovim, zabranjen ulazak u Crnu Goru. Kako to često biva, dezinformacije kreću sa društvenih mreža i dolaze do medija. Vođeni informacijama da je Džomiću zabranjen ulaz u državu, pojedinci na Tviteru su, kada su ugledali Džomića u Crnoj Gori, objavili da je on ušao u državu uprkos zabrani ulaska.

Stvar su onda “preuzeli” mediji.

„OPERATIVAC SS DŽOMIĆ U PODGORICI UPRKOS ZABRANI ULASKA: Došao da se moli Amfilohiju da mu oprosti izdaju!?“, naslov je portala Aktuelno.

U njihovom članku, koji je podijeljen na zvaničnoj fejsbuk stranici, navedeno je da je Džomić snimljen u Podgorici.

„Prvi operativac svetosavske sekte (SS) poznate pod akronimom SPC Velibor Džomić, kome je navodno zabranjen ulazak u Crnu Goru, jutros je snimljen kako, po svemu sudeći, obavlja operativne poslove ulicama Podgorice. Postavlja se pitanje da li je Džomiću uručeno rješenje o zabrani ulaska ili je, u međuvremenu, skinut s liste na intervenciju lidera crnogorske filijale SS Jovana Mićovića koji kontoliše crnogorsku vladu u tehničkom mandatu i sve relevantne bezbjednosne strukture“, piše u tekstu.

Da je Džomić uprkos zabrani boravio u Podgorici, objavili su i portal Gradski, kao i Standard.

„Iguman manastira Dajbabe Danilo i protojerej Velibor Džomić vraćeni su sa graničnog prelaza prilikom ulaska u Crnu Goru 21. oktobra, jer im je zabranjen ulazak u Crnu Goru“, stoji u tekstu Standarda.

Uprkos navedenim tvrdnjama, podatak da je Džomiću zabranjen ulazak u Crnu Goru je netačan.

Naime, to je i sam Džomić demantovao još 22. oktobra, dan nakon što je prvobitno objavljena informacija da je njemu zabranjen ulazak.

On je u izjavi za Pobjedu kazao da uopšte nije vraćen sa graničnog prelaza.

„Nijesam ni dolazio u Crnu Goru i ne znam ima li me na nekakvim spiskovima“, rekao je on.

Da ne bude nikakvih nedoumica oko navodne zabrane Džomiću pobrinuo se i portal CdM, koji je nakon objavljenih spornih tekstova kontaktirao MUP.

„Protojereju Veliboru Džomiću nije zabranjen ulaz u Crnu Goru“, kazali su iz Ministarstva unutrašnjih poslova ovome portalu.

Imajući u vidu demante o zabrani ulaska, koji su stigli kako od samog Džomića, tako i od MUP-a koji je u ovom slučaju nadležan, postaje nam i više nego jasno da su Aktuelno, Gradski i Standard objavili netačnu informaciju.

Iz tog razloga, članci ovih medija dobijaju ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Edit: 15.11.2022.

Portal Aktuelno.me objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.